Kritik mot polisen – efter godkända manifestationen

Publicerad 2020-06-05

Manifestationen i Malmö lockade cirka 2 000 deltagare.

Manifestationen i Malmö lockade tusentals och utmynnade inte i mer än två polisanmälningar.

Kritiken mot polisen har dock varit stor.

– Vi har fått arga mejl, arga telefonsamtal och synpunkter på sociala medier på detta, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson.

Black lives matter-manifestationen i Malmö lockade cirka 2 000 demonstranter som marscherade genom staden.

Polisens beslut att upplösa manifestationen misslyckades och efteråt upprättades en anmälan om brott mot ordningslagen. Även en anmälan om klotter gjordes efter manifestationen.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisregion Syd, berättar att det fanns demonstranter som sökte konfrontation genom att provocera med ”skrik, skrän och glåpord”.

”Var ingen våldsyttring”

– Men det var ingen våldsyttring från något håll, även om det stod och vägde ett par gånger. Som sådan får man anse att polisinsatsen lyckades, säger Ewa-Gun Westford.

Inför manifestationen kom kritik från både expertisen och politiskt håll. Många medborgare riktade också hårda ord mot polisen i sig.

– På våra sociala medier var det ett hårt tryck eftersom att vi la ut där efter hur kvällen fortsked. Då fick vi ganska mycket hårda ord om hur vi kunde tillåta en sån här manifestation i tider av corona.

Hon fortsätter:

Ewa-Gun Westford var på plats under manifestationen.

Möjlighet till nej saknades

– Det var nog inte så mycket själva tillståndet i sig utan det handlar om corona. Det är en otrolig balansgång med juridiken kontra yttrandefriheten, som är väldigt stark. Sen har corona tillkommit och verkligen komplicerat det hela.

Om beslutet att godkänna manifestationen säger hon följande:

– Det är verkligen ett pedagogiskt dilemma men vi hittade ingen möjlighet att säga nej. Nu kommer vi titta på den frågan specifikt, om det kommer fler ansökningar om tillstånd. Det är ju en nationell fråga också som vi kommer titta vidare på.

Ingen JO-anmälning

Förutom synpunkter på sina sociala medier fick även polisen motta arga mejl och telefonsamtal från medborgare som ansåg det felaktigt att godkänna en demonstration för 50 personer.

– Det är en brännande fråga och många är engagerade. Vi förstår att människor har synpunkter och det ska de få ha också.

Manifestationen i Stockholm ledde till att Justitieombudsmannen (JO) fick in flera anmälningar mot polisen. Sex stycken av anmälningarna rörde beslutet att bevilja manifestationen men vid 14-tiden på fredagseftermiddagen hade ingen JO-anmälning inkommit gällande manifestationen i Malmö.

Anmälningar kring manifestationen i Stockholm inkom även gällande övervåld från polisen samt mot den polis som knäböjde under manifestationen.