De protesterar mot svenska strategin: ”Står här tills de ändrar sig”

Publicerad 2020-05-16

Avsätt Anders Tegnell och börja masstesta folk.

Det kräver två maskerade demonstranter som står utanför myndigheternas dagliga pressträff.

– Jag står här tills det blir en förändring, säger Therese.

Utanför myndigheternas pressträff under fredagen möttes journalister och tjänstemän av två maskerade personer utanför byggnaden. En av dem bar en virkad smiley med munskydd på sig, den andra höll i ett plakat med förkortningen ”FHM” överkryssat.

– Vi protesterar mot den svenska strategin som tillåter tusentals människor att dö just nu i landet. Vi är kritiska till att man inte testar, vi behöver masstesta för att lära oss om viruset och för att ta reda på vilka som har det och sätta dem i karantän så att vi kan svälta ut det här viruset. Jag tror inte att det är omöjligt, säger demonstranten Therese.

Maskerade demonstranter utanför myndigheternas dagliga pressträff.

Varför anser ni att ni är bättre på att bedöma Sveriges strategi än Folkhälsomyndigheten som ses som experterna på ämnet?

– Det finns väldigt många experter. De säger olika saker. Jag håller med Björn Olsen (professor i infektionssjukdomar, reds anm) som har sagt emot Tegnell sedan starten. Jag tycker att man ska byta ut Anders Tegnell mot Björn Olsen som statsepidemiolog, säger Therese.

Är det smittskydd eller anonymitet ni vill uppnå med maskerna?

– Det är mera smittskydd. Och att jag har den här nu ute i det fria är en symbolik, att säga att masker är skadligare än nyttigare är rent bullshit. Jag tycker man ska ha mask för att hindra smittspridningen, säger Therese.

Kommer ni att stå här i flera dagar eller är det här en engångsprotest?

– Jag kommer att stå här varje presskonferens tills det blir en förändring, säger Therese.

”Jag tycker man ska ha mask för att hindra smittspridningen”, säger demonstranten Therese.

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen