Sommarvärdar 2019

Jonas Gardell är som vanligt – hysteriskt rolig och sylvass

Man vet vad man får: 1,5 h tankeväckande humor

Av: 

Andreas Hansson

NYHETER

Man vet vad man får när man bänkar sig framför Jonas Gardell.

Det är, nästan, inte dåligt alls.

Visst har folk, och säkerligen Jonas Gardell själv, skämtat om hans patenterade skakigt dramatiska röstläge, men det tar en stund innan han använder det.

Jonas Gardell
Jonas Gardell

Han gör det när han, återigen, pratar om de fruktansvärda sexuella övergrepp som tog oskulden från det lilla barn han var och som hans mamma sedan tvingade honom tiga bort. Förlåta och gå vidare.

Världen är full av idioter

Många kan sin Gardell på sina fem fingrar. Med sina shower och böcker har han skrivit in sig i den svenska folksjälen och har dessutom sommarpratat fyra gånger tidigare, vinterpratat två. Och det finns några gemensamma nämnare han ständigt återkommer till. Ni vet, han pratar om tiden då det *emfas* bara fanns två tv-kanaler, och så vidare.

Det är lätt att raljera över, men det blir aldrig tråkigt att lyssna på Gardells ”Sommar”. Jag gapskrattar rakt ut gång på gång. Texten är rolig och han är en mästare med sin röst.

Avstamp tas i den speciella vänskap han fick med Ernst Hugo Järegård när de jobbade ihop på 90-talet. Den excentriska nestorn gav ett råd som blir hela sommarpratets mening: världen är full av idioter, du kan inte ta hänsyn till dem.

Världen är full av idioter – igen

Den första svenska fortkörningsboten skrevs ut för en vansinnesfärd i 15 km/h, allt är relativt. Jonas Gardell, homosexuell, men också vänsterhänt, plattfot och icke kaffedrickare har ständigt avvikit. Men, och detta kan P1-lyssnarna rabbla i sömnen efter Gardells program: världen är full av idioter. Du kan inte ta hänsyn till dem.

Han tar, naturligtvis, väg via den tv-serie, bok och show som han lanserat sedan senaste sommarpratet 2013. Därmed blir det lite repris för de som hängt med, men det är han som bekant inte ensam om i SR:s ”Sommar”-stall.

Och. Vid fjärde genomlyssningen gapskrattar jag ännu.

 

”Sommar i P1” sänds i P1 klockan 13.00 och i finns på Sveriges radios hemsida.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är sommarpratarna 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Sommar i P1

Jonas Gardell