Här ber rockan dykarna om hjälp att få bort fiskekrok

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Den tre meter långa rockan simmade fram till dykarna och blottade sitt bröst för att visa att hon var skadad. Vid rockans öga satt stora fiskekrokar.

– Det var som att hon förstod vad som hände och stannade kvar, berättar en av dykarna.

Den tre meter breda mantarockan, som är mer känd som Freckles bland lokalborna, närmade sig plötsligt en grupp dykare i Ningaloorevet i Australien. Dykarna upptäckte då att rockan hade stora fiskekrokar som satt fast vid ögat.

Jake Wilton har tidigare dykt på platsen och tror att rockan kände igen honom.

Visade upp skadan för dykarna

– Freckles kom närmre och närmre, och sedan vände hon sig och visade skadan. Man kunde se att hon litade på oss eftersom hon visade upp krokarna. Vi dök ett par gånger för att se hur hon reagerade när vi kom nära, berättar dykaren och undervattensfotografen Jake Wilton.

1 av 4 | Foto: SEADOG TV & FILM PRODUCTIONS LTD / TOURISM WESTERN AUSTRALIA

”Som om hon förstod vad som hände”

Marinbiologen Monty Hall satt på dykarnas båt och såg händelsen. Han berättar att Jake Wilton gång på gång dök ner för att försöka hjälpa Freckles att få ut krokarna. Under hela tiden stannade rockan kvar och blottade krokarna för dykarna.

– Det var som att hon förstod vad som hände och att de ville hjälpa henne. Det är något av det bästa jag någonsin sett under vatten, säger Monty Hall.

Stannade kvar för att tacka dykarna

Efter många försök att få bort krokarna lyckades Jake Wilton tillslut. Rockan Freckles stannade trots det kvar vid Jake ett tag innan hon simmade iväg. Dykarna har i efterhand berättat att det var som om rockan stannade kvar för att visa sin tacksamhet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN