Så sköter sig Uppsalas krogar – inspektörernas snuskigaste fynd

Publicerad 2020-03-03

En riktigt snuskig kyl.

Under 2019 fick Uppsala kommuns miljöförvaltning ta emot drygt 300 anmälningar om misstänkt matförgiftning. En siffra som ökat för femte året i följd.

Samtidigt genomfördes över 1 800 inspektioner på bland annat krogar och restauranger i Uppsala.

Tusen anmärkningar och 30 föreläggande blev resultatet av de 1 800 inspektioner som genomfördes under 2019 – där också 308 personer valde att anmäla att de hade blivit matförgiftade på någon av stadens restauranger.

– Varje år har vi olika fokusområden som vi tittar extra noga på. Under 2019 tittade vi mycket på hanteringen av vanligt kött. Till exempel tillagningen av hamburgare var en sak som stack ut lite extra, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll på Uppsala kommun och fortsätter.

– Det finns forskning som visar på att just dåligt stekta hamburgare kan vara en smittokälla. Vi har ännu inget känt fall i Sverige, men utomlands finns det flera exempel där hamburgare som inte varit genomstekta har lett till större epidemier.

Är det ett stort problem med hamburgare som inte är tillräckligt genomstekta i Uppsala?
– Jag skulle nog säga att vi har ganska få problem med det i Uppsala, hittills i alla fall.

Mat förvaras på golvet

”Koll på var råvarorna kommer ifrån”

Förutom hanteringen av kött har Uppsala kommun haft mycket fokus på råvarorna.

– Vi tittade extra på spårbarheten, det vill säga att restaurangerna har koll på var råvarorna kommer ifrån. Och att råvarorna håller vad det lovar. Till exempel att parmesanen verkligen är parmesan, och inte något annat som liknar parmesan.

Hur är det med hygienen bland krogarna i Uppsala?
– Det finns alltid undantag, men de flesta restaurangerna och krogarna i Uppsala har ändå bra rutiner. Vi gör väldigt många inspektioner, och även om man får en anmärkning så är det sällan så allvarligt att verksamheten tvingas avbryta eller lägga ned.

Är det någon restaurang som har tvingats stänga?
– Mig veterligen har vi inte stängt någon verksamhet. Vi har inte riktigt den möjligheten. Men alkoholtillstånd kan vi dra tillbaka. Vi kan också dela ut förelägganden och sanktioner där restauranger tvingas åtgärda vissa brister innan de servera någonting, och vi kan även dela ut vite.

Renligheten alltid i fokus

En restaurangkyl.

Även om råvarorna, och då framförallt köttet, varit i fokus under 2019 kommer renlighet och hygien alltid först.

– Renlighet och hygien är någonting vi alltid tittar på. Sedan är det ju så att vi varken är blinda eller döva, om vi märker något annat som inte står rätt till så kollar vi givetvis även på detta.

Vad är det värsta du själv har upplevt?
– Jag har jobbat med det här sedan 2003, så det har hunnit bli några år. Det värsta ja, det är nog när jag har upptäckt livsmedel där det har brustit i temperaturer. Till exempel stora kärl med ärtsoppa där man har brustit i nedkylningen, vilket historiskt sätt kan leda till en katastrof, säger Tobias Johansson.

Du tänker på äldreboendet i Tierp där flera blev sjuka och dog?
– Ja, precis, det var väl 2002 om jag inte minns fel, och där var det just dålig ärtsoppa som ledde till att många blev sjuka och flera också dog. Fel temperatur kan leda till väldigt allvarliga sjukdomsfall.

Deg jäser under disktrasor.

Anmälningar om matförgiftningar ökar

Enligt Tobias Johansson är Uppsalaborna allmänt duktiga på att anmäla när de har blivit sjuka, men han uppmanar ändå fler att göra det.

Under 2019 anmäldes hela 308 fall av misstänkta matförgiftningar, till skillnad mot fjolårets 283. Sedan 2015 har antalet anmälningar ökat från 210 till 308 fall.

– Vi hade drygt 300 anmälningar förra året, det är helt okej. Men det är klart att det alltid kan bli bättre. Desto fler som anmäler att de blivit sjuka, eller upplever att någon restaurang inte följer reglerna, vill vi att de hör av sig till oss.

Är du själv duktig på att anmäla om du själv upplever att någon restaurang inte sköter sig?
– Jag försöker vara duktig på det, även om jag har varit på resa i någon annan stad. Då har jag kontaktat miljökontoret i den aktuella kommunen och gjort en anmälan.

Bilderna i artikeln är tagna under en tioårsperiod på bland annat Uppsalas krogar.

Infångade insekter i en insektsfälla.

Så anmäler du matsnusket

Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll på Uppsala kommun.

Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00

E-post: miljoforvaltningen@uppsala.se

Hemsidan: www.uppsala.se

Följ ämnen i artikeln