Mordet på Karolin Hakim i Malmö

Experten efter mordet på mamman: ”Märkligt att han vänder”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

En maskerad och beväpnad person fångades på film springande från platsen i Malmö, där en småbarnsmamma med bebis i famnen sköts ihjäl i måndags.

Sonny Björk, före detta kriminaltekniker, säger om filmen:

– Det är lite märkligt att han först springer åt ena hållet, tittar eller kontrollerar om någon sitter i bilen, och sedan vänder och springer tillbaka.

Sonny Björk, 74, är en av Sveriges mest välmeriterade kriminaltekniker, och arbetade under sin tid vid polisen med bland annat Palmemordet, utredningen om Lasermannen och polisskjutningarna i Malexander.

För Aftonbladets räkning har han granskat den 16 sekunder långa filmen på den maskerade personen i Malmö:

– Det är lite märkligt. Han springer åt vänster från den som filmar, till en vit bil som ser ut att vara tillfälligt uppställd, tittar in i bilen, vänder och springer tillbaka med pistolen i höger hand. Precis innan han försvinner ur bild sträcker han upp vapnet och siktar. Det är som att han skjuter i det ögonblicket, eller så är det för att skrämma, för att visa att ”jag är beväpnad”.

– Räknade han med att det skulle sitta någon person i bilen? Var det någon han var ute efter, eller någon som skulle ha skjutsat honom? Det är märkligt att han vänder. Han bör ha haft klart för sig vart han skulle ta vägen när han hade skjutit, det borde inte komma som en överraskning för honom.

”Springer obehindrat”

Vad säger filmen om personen som springer?

– Inte mycket. Han springer relativt obehindrat, det verkar vara en inte alltför gammal person. Men jag är snart 75 och springer ganska obehindrat själv, så det säger inte så mycket.

Du säger ”han”. Kan det inte röra sig om en kvinna?

– Säker kan man aldrig vara, men sättet att röra sig indikerar att det är en man. Och när det gäller skjutningar är det 90 procents sannolikhet att det är en man.

Kan man identifiera en person utifrån hur den springer?

– Problemet är att få tag i filmer att jämföra med, där en sådan person springer normalt.

Om någon häktas misstänkt för mordet kanske man kan filma när hen springer, och jämföra med den här filmen?

– Om de är medvetna om att det är ett sätt att jämföra och vill visa att ”det var inte jag som sprang”, då kan de göra det. Vi har i andra fall försökt jämföra fotspår när man gått i strumporna, men då får man inga jämförbara spår eftersom man till exempel kniper med tårna. Det finns alla möjligheter att påverka så man inte blir identifierad.

Vad är den polisiära nyttan med den här filmen?

– Den visar att personen inte bara flyr från platsen, utan springer till en bil, tittar in, vänder tillbaka. Antingen är han desorienterad, eller också har han ett syfte med att springa fram och titta in i bilen.

– Det är också bra att kunna jämföra filmen med vittnesmål. Det är jättebra att folk filmar, det gillar vi.

Kan man förstora filmen och till exempel se vilket vapen det är?

– Det beror på upplösningen, hur mycket man kan dra upp den. Kanske kan man komma fram till vapentyp, eller i bästa fall vapenfabrik.

Björk konstaterar att personen i filmen springer på asfalt:

– Han avsätter inga fotspår. Om han hade sprungit i en plantering kunde man ha sett exakt var han sprang och letat efter fotspår.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Tonåring häktas för inblandning i Malmömord

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Karolin Hakim i Malmö

Ribersborg

Mord

AB Voice

Våldsbrott

Kriminalhistoria

Malmö