Trädgårdskritiken mot Malmö: ”Kanske punkterar en satsning”

Publicerad 2020-06-26

TCYK har reagerat starkt på Malmös beslt.

Malmö låter arbetslösa sköta grönskötseln.

I ett öppet brev kritiseras nu kommunen för att förstöra för en satsande bransch.

– Malmö stad kanske punkterar en satsning som hade kunnat bli mycket bättre, säger Lennart Wahlstedt, sekreterare i Trädgårdsnäringens Centrala YrkesKommité.

Malmö stad meddelade tidigare i juni att de stoppat upphandlingen av skötsel av grönytor och torg. Istället ska arbetet utföras av arbetslösa personer med försörjningsstöd.

Beslutet sågs som ett hån av Kommunal, som menar på att de som i dag utför skötseln troligtvis kommer bli arbetslösa.

Även Trädgårdsnäringens Centrala YrkesKommité (TCYK) har reagerat starkt på beskedet.

I ett öppet brev med rubriken ”Sabba inte en bransch som satsar” riktar de skarp kritik mot Malmö stad och menar att kommunen fullständigt bortsett från den yrkeskompetens som krävs, men även att de bortsett från branschens arbete med att se till att nya personer som kommer in får ett yrkesbevis.

”Måste göras systematiskt”

Bakom brevet ligger organisationens sekreterare Lennart Wahlstedt.

– Som vi uppfattar det är det ett sätt att få folk som har svårt att få jobb att komma in på arbetsmarknaden. Det är inte fel men måste göras systematiskt. Människorna man får in i projektet måste få utvecklas och få en möjlighet att nå yrkeskompetensen som branschen har och ställer krav på, säger Lennart Wahlstedt.

TCYK-ordföranden Mattias Elofsson har också skrivit under brevet.

– Vi tycker det är viktigt med kompetens inom grönyteskötseln. Även den branschen förtjänar kompetent yrkespersonal, det är det vi främjar med våra yrkesbevis, säger han.

Andreas Schönström (S).

”Stämmer inte”

Andreas Schönström (S), kommunalråd inom teknik och service, håller inte med om kritiken.

– Jag har inte sett brevet men kan bara konstatera att jag tycker att de har fel. Det är klart att de representerar privata entreprenörer som upphandlar verksamhet av kommunen, men att vi bortser från kompetens och utbildning stämmer inte, säger Schönström.

Han pekar istället på att fasta anställningar kommer kombineras med extratjänster. De sistnämnda är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, där försörjningstagare inte får göra ordinarie arbetsuppgifter.

– Men de vi anställer och som får fasta anställningar kommer antingen vara arbetslösa och får då yrkesutbildning, den utbildning som branschen anser rätt och riktig, eller så kommer vi att anställa människor som redan har utbildning men söker ett nytt jobb.

Oro för lägre löner

De är båda kritiska till att kommunen skulle ha ställt kompetenskrav vid en upphandling, men frågande till hur det ska säkerställas om personer utan grönyteerfarenhet ska utföra arbetet.

Lennart Wahlstedt lyfter även fram en oro för lägre löner, om inte yrkesbevis finns, och menar att kommunen istället borde ha ställt krav på entreprenörerna om att delar av arbetsstyrkan borde ha utgjorts av arbetslösa.

– Då kan de ställa krav om att jobba med validering och systematiskt slussa in personerna så att det blir jobb i slutet. Man skulle kunna ställa större krav på resultat. I slutet är risken att de här projekten blir just ett projekt - och när projektet är slut åker människorna i det ut igen.

”Urholkar litegrann”

Organisationen pekar på att de redan varit i kontakt med Arbetsförmedlingen i Malmö för att skapa jobbspår och att de arbetar hårt med att kvalitetssäkra nya medarbetare, så att de ska få yrkesbevis.

– Det urholkar litegrann det vi håller på med, suckar Wahlstedt.

Hans farhåga är att trovärdigheten för jobbspårsprojektet ska minska, och att företag ska tappa entusiasmen för att medverka.

– Malmö stad kanske punkterar en satsning som hade kunnat bli mycket bättre.