Bara två poliser i hela Sverige som jobbar med knarkspaning på nätet

Uppdaterad 2015-03-26 | Publicerad 2015-03-06

Knarkhandeln på nätet växer explosionsartat – men i Sverige finns bara två poliser som jobbar med frågan.

Nu kräver riksdagsledamoten Hans Hoff (S) att nye rikspolischefen agerar.

– Han måste skyndsamt sätta sig in i problematiken och agera så att vi kan möta den situation som är i dag.

Hasch, kokain och heroin finns i dag bara några klick bort. Sedan 2012 har näthandeln med narkotikaklassade preparat ökat explosionsartat.

Under åren har en rad marknadsplatser på nätet sprängts, bland annat i aktioner som letts av FBI och Europol. Men nya verksamheter växer upp som svampar ur jorden.

Kräver att rikspolischefen agerar

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det i dag finnas mellan 60 och 80 aktiva säljare och tusentals köpare i Sverige. De flesta marknadsför sina varor via servrar utomlands och levererar varorna per post.

Under torsdagen var frågan uppe i riksdagens socialutskott, där man höll en hearing om klassificering av nätdroger såsom till exempel spice. I samband med detta konstaterades det att det i dag bara är två poliser i hela landet som jobbar med knarkspaning på nätet. Den ena i Stockholm och den andra i Skåne.

En av dem som upprördes av uppgiften var Hans Hoff (S).

– Riksdagens enhälliga målsättning är att Sverige ska vara narkotikafritt. Det är inte så att vi ska minska bruket, på samma sätt som vi säger i fråga om till exempel alkohol. Och då duger det inte att få signaler om att det bara är två poliser som jobbar med detta och att narkotikaspaningen har varit nedprioriterad inom polisen de senaste tio åren, säger han.

Han kräver nu att rikspolischefen Dan Eliasson agerar i frågan.

– Han måste skyndsamt sätta sig in i problematiken och agera så att vi kan möta den situation som är i dag, säger Hoff.

Polisen: "För få som jobbar med detta"

Aftonbladet har sökt Dan Eliasson, som dock inte återkommit.

Lars Öjelind, som är chef för polisens nationella underrättelsesektion där arbetet organiseras, svarar dock på frågor.

– Det är för få som jobbar exklusivt med denna arbetsuppgift, att bara titta på narkotika på nätet. Däremot har vi andra som jobbar med annat på nätet, bland annat narkotika, men det finns ju mer att titta på också, till exempel vapen, hatbrott och bedrägerier, säger han.

Enligt Öjelind ska dock polisens arbete ses över och en plan för hur det ska organiseras tas fram under våren. Han menar att mycket talar för att nätbrotten då kommer att få en högre prioritering än i dag.

– Jag utgår från att den på sikt kommer att förstärkas. Kriminaliteten på nätet är växande och ett jätteproblem, säger Öjelind.