Hundratals manifesterade mot nya asyllagen

Uppdaterad 2016-06-22 | Publicerad 2016-06-21

Den skärpta asyllagen gör det bland annat svårare för familjer att återförenas.

Cirka 300 personer samlades på Mynttorget på tisdagen i en protest mot de nya reglerna.

– Jag hoppas att de ändrar sig och att vi ska få stanna här och bygga oss en framtid i Sverige, säger Hedayatullah Arsan, 21, från Afghanistan.

Några hundra meter bort, i riksdagshuset, klubbades den nya skärpta asyllagen igenom under eftermiddagen.

– Det är oerhört deprimerande och det är nog första gången som riksdagen antar en lag där det verkligen är meningen att göra det svårt och obehagligt för människor som inte är brottslingar att söka asyl. Det är förfärligt, säger Sanna Vestin från Flyktinggruppernas riksråd.

”Är verkligen ledsen”

Hedayatullah Arsan, 21, kom till Sverige den 23 november i fjol från Afghanistan och sökte asyl tre dagar senare, den 27 november.

– Tidigare hade vi hopp om att politikerna skulle öppna sina hjärtan för oss flyktingar men vi förstår nu att det inte kommer att bli så. Jag är verkligen ledsen för det, säger 21-åringen.

Hedayatullah trivs i Borlänge där han bor och hoppas få stanna.

– Tänk på alla dem som korsar de här farliga vägarna och haven och sover i utomhus i skogen flera dygn för att komma hit. Och sen när de kommer så får de veta att de kanske inte får stanna, säger han.

Finns det något du vill säga till politikerna?

– Jag hoppas att de ändrar den här nya lagen och att de kan förstå vad vi känner. Att vi ska få stanna här och bygga oss en framtid här i Sverige. Vi är unga och vi tänker ständigt på vad som ska hända med oss.

”Rasistisk lag”

Babak Saraj, 24, kom till Sverige från Iran för tre år sedan. Han berättar att han är politisk flykting och fick fly från hemlandet på grund av sin tro.

– Vi är här i dag för att inte låta den här lagen gå igenom – det är en rasistisk lag. Människor flyr från sina hemländer för att de inte kan leva där, säger Babak Saraj.

Han har tidigare fått avslag på sin asylansökan. Nu väntar han på besked på den senaste.

– Vi kommer hit för att få ett bättre liv. Vi har ingenting kvar i hemlandet. Jag blir dödad om jag åker tillbaka dit, säger han.

”Fel väg att gå”

Habane Hassan, ordförande för Somaliska riksförbundet, fanns också på plats på Mynttorget.

– Det är en sorglig dag och fel väg att gå. Vi är många som kommit hit för att visa stöd och att politikerna ska fatta rätt beslut, men det blev ett felaktigt beslut och det känns som ett nederlag, säger han.

Vad har du att säga om lagen?

– Många individer drabbas omedelbart av detta. Vi önskar att man inte tagit ett så förhastat beslut utan hade förankrat det bland gräsrötterna och talat med de olika organisationerna som nu kommer få ta konsekvenserna av beslutet, säger Habane Hassan.

Bakom manifestationen på Mynttorget stod Folkkampanj för asylrätt som stöttas av 160 olika organisationer. Protestlistor mot den skärpta asyllagen har samlat 68 000 namn.