Mystiska stjärnvittnet i Zaida Catalán-rättegången gripen

Publicerad 2018-09-13

Det mystiska stjärnvittnet kunde peka ut Zaida Cataláns mördare med närmast perfekt precision.

Nu har Jean-Bosco Mukanda själv gripits.

Hans vittnesmål ska ha varit ”bekymmersamt”.

Rättegången mot den svenska FN-experten Zaida Cataláns och hennes amerikanske kollega Michael Sharps mördare återupptogs i slutet av augusti – efter tio månaders uppehåll – i staden Kananga i Kongo-Kinshasa.

Catalán och Sharp mördades söder om Kananga den 12 mars i fjol. De var på plats för att utreda våldet i den oroliga Kasai-regionen. De kongolesiska myndigheterna har hela tiden hävdat att den lokala Kamuina Nsapu-milisen bär skulden, men en rad uppgifter har tytt på att den kongolesiska regeringen kan vara inblandad.

Jean-Bosco Mukanda har hela tiden varit militäråklagarens huvudvittne till morden. Men hans näst intill perfekta vittnesmål under rättegången har varit fullt av motsägelser.

”Egna ögon”

När Aftonbladet i fjol granskade mordet på plats i Kananga framkom många oklarheter kring Jean-Bosco Mukandas vittnesmål. Flera avgörande omständigheter tydde på att han ljög i rätten.

Bland annat förnekade minst två av de personer han uppgav sig ha talat med direkt efter morden att de kontaktats.

När Aftonbladet i september i fjol intervjuade Jean-Bosco Mukanda stod han fast vid sitt vittnesmål.

– Med all säkerhet så har jag sett det med egna ögon, sa han.

”Bekymmersam roll”

I förra veckan greps Mukanda själv.

– Han är gripen, men ännu inte åtalad. Hans roll är bekymmersam, särskilt när det gäller morden på kongoleserna. Han kan komma att åtalas för det, säger generallöjtnant Timothée Munkutu Kiyana vid militärdomstolen till nyhetssajten actualite.cd.

Ett tjugotal personer står åtalade, men flera befinner sig fortfarande på fri fot.

Två milisledare, Vincent Manga och Constantin Tshidime Bulabula, är misstänkta för att ha beordrat morden. De har de senaste dagen beskyllt varandra i rätten, enligt kongolesiska Radio Okapi. Bland de åtalade finns även en person som hjälpte till att organisera Cataláns och Sharps resa och som genom telefonloggar kan knytas till landets säkerhetstjänst.

Brist på samarbete

FN beslutade i fjol att skicka en grupp tekniska experter till Kananga för att bistå den kongolesiska utredningen. Gruppen har i en rapport till FN:s säkerhetsråd klagat på att Kongo-Kinshasas myndigheter förhindrar deras arbete och på att gripna personer ”försvunnit” till säkerhetstjänsten.

Även den svenska åklagaren Sara Nilsson har klagat på bristande samarbete med Kongo-Kinshasa.

Rättegången i Kananga fortsätter på torsdagen.