Rapport: Farliga ämnen i vartannat päron

Alexzandra Persson/TT

Publicerad 2022-09-27

Trots att EU stiftade lagar för att fasa ut användningen av bekämpningsmedel 2009 så har andelen frukter som innehåller rester från kemikalier ökat.

Höstarnas fruktskördar innehåller allt mer rester från bekämpningsmedel kopplade till cancer och hjärtsjukdomar.

Det visar en ny rapport från organisationen Pesticide Action Network (PAN), som hävdar att EU misslyckats med att förbjuda de farligaste kemikalierna.

Hälften av alla päron och vart tredje äpple som produceras och säljs i Europa under hösten beräknas innehålla rester av bekämpningsmedel, enligt rapporten. Kemikalierna som används har kunnat kopplas till ökad risk att utveckla cancer, hjärtsjukdomar och missbildningar hos foster.

PAN har i sin rapport gått igenom och analyserat prover på färsk frukt som säljs i butiker i Europa. Det är medlemsländernas egna myndigheter som genomfört dessa 44 000 tester mellan 2011 och 2020. Det stora urvalet gör att resultaten anses vara representativa för all frukt som säljs.

Motsatt effekt

Rapporten visar att andelen kontaminerad frukt har ökat i Europa, från 20 procent 2011 till 33 procent 2020. Detta trots att EU antog två nya lagar 2009 vars syfte var att minska användningen av bekämpningsmedel.

Den ena lagen ämnade fasa ut de farligaste bekämpningsmedlen i de fall det var möjligt och den andra att få jordbrukare att byta bekämpningsmedlen mot icke-kemiska alternativ.

Anledningen till att lagarna fått en motsatt effekt än de tänkta är, enligt rapporten, att riktlinjer för hur de nya lagarna ska användas har skapats i samverkan med kemikalieföretag.

”Hälsan lidande”

PAN kritiserar även Europakommissionen och menar att den åtminstone sedan 2018 vetat om att utfasningen varit verkningslös. PAN hävdar att kommissionen trots denna vetskap inte vidtagit åtgärder.

”Frukten blir mer och mer kontaminerad eftersom industrin skriver reglerna samtidigt som tjänstemännen bortser från icke-kemiska lösningar. De håller varandra om ryggen medan miljön och vår hälsa blir lidande”, säger Salomé Roynel, policy- och kampanjchef på PAN.