Efter Mahsa Aminis död – minst 76 uppges ha dödats

Publicerad 2022-09-26

Efter Mahsa Aminis död har Iran skakats av stora protester i runt 80 städer.

Enligt vittnen dödades Amini efter att ha gripits av sedlighetspolisen eftersom hon bar sin sjal på ”fel sätt”.

På måndagskvällen meddelade Iran Human Rights att minst 76 personer dödats av säkerhetsstyrkan sedan protesterna bröt ut, skriver VG.

Följ ämnen
Iran

I tio dagar och tio nätter har tusentals iranier i runt 80 städer gått ut på gator och torg för att demonstrera.

Detta efter att 22-åriga Mahsa Amini dödförklarades efter att ha gripits av landets sedlighetspolis. Anledningen till gripandet var att Amini påstods bära sin sjal på ”fel sätt”.

Det har kommit rapporter om att säkerhetsstyrkan i Iran både har gripit, misshandlat och skjutit mot demonstranterna, rapporterar New York Times.

I flera städer, bland annat Irans huvudstad Teheran, har polisen öppnat eld mot folkmassorna. Och i staden Rasht kastade polisen in tårgas i lägenheter, enligt vittnen.

Uppgifter: 76 personer döda

På måndagen uppgav Iran Human Rights att minst 76 personer dödats i samband med protesterna, skriver norska VG.

Eftersom iranska myndigheter har stängt av internetuppkopplingen är det svårt att samla in information om skadade och dödade. Därmed kan det finnas fler dödsoffer, enligt Iran Human Rights.

Uppgifterna om dödstalen stiger för varje dag – och det snabbt. På söndagen uppgav samma organisation att minst 57 personer dödats, rapporterar Guardian. En dag senare tillkom ytterligare 19 dödsoffer, enligt Iran Human Rights rapporter.

Demonstranter håller plakat utanför Irans ambassad i London, söndagen den 25 september 2022.

EU: Rätt till fredliga protester

Efter Mahsa Aminis död har protesterna spridit sig över hela världen, och flera världsledare har uttalat sig om händelsen.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken har på Twitter uppmanat den iranska regeringen ”att sluta med den systematiska förföljelsen av kvinnor”.

På söndagen gick Europeiska rådet ut och och fördömde våldet mot demonstranterna.

”Människor i Iran, som överallt, har rätt till fredliga protester. Den rätten måste säkerställas under alla omständigheter”, står det i ett uttalande.

Både EU och USA har infört sanktioner mot Iran på grund av den iranska statens försök att trycka tillbaka protesterna.

Pro-regeringsdemonstranter viftar med iranska flaggor under sin demonstration för att fördöma de senaste protesterna mot regeringen över döden av Mahsa Amini, en 22-årig kvinna som hade gripits av landets moralpolis, i Teheran, Iran, söndagen den 25 september. , 2022

Irans känga mot USA: ”Vill utnyttja”

På måndagen anklagade den iranska staten USA för att utnyttja det oroliga läget i Iran med syftet att försöka destabilisera landet, rapporterar Reuters.

”Washington försöker alltid försvaga Irans stabilitet och säkerhet även om det varit misslyckat”, uppger Nasser Kanaan, talesperson från iranska utrikesdepartementet.

På sociala medier skriver Kanaasi att USA och vissa europeiska ledare ”missbrukar en tragisk incident till stöd för upprorsmakarna”.

Protesterna efter Mahsa Aminis död är de största i landet sedan 2019 då demonstrationer bröt ut till följd av missnöje kring bränslepriserna.