S nominerar Kenneth G Forslund till talman

Publicerad 2022-09-23

Socialdemokraterna nominerar Kenneth G Forslund som kandidat till talmansposten.

Men den utsträckta handen till Moderaterna är kvar.

Socialdemokraterna nominerar Kenneth G Forslund som kandidat till talmansposten för mandatperioden 2022-2026, uppger partiet i ett pressmeddelande.

Forslund, som är från Kungälv i västra Sverige, har under den senaste mandatperioden varit ordförande i riksdagens utrikesutskott.

– Kenneth G Forslund har lång erfarenhet av riksdagsarbetet. Han är en skicklig och samlande politiker som är respekterad över partigränser, säger S partiordförande Magdalena Andersson, i pressmeddelandet.

Kenneth G Forslund nomineras till talman av Socialdemokraterna.

Under gårdagen uppgav Magdalena Andersson att partiet kan ställa sig bakom en moderat talman.

Hon uppgav också att hon hade kontaktat M-ledaren Ulf Kristersson.

– Jag har sträckt ut en hand. Hur vi agerar om det inte blir några överläggningar beror på vilken talmanskandidat som de vill ha, sa hon till Dagens Nyheter.

”Problematiskt”

Anledningen är att partiet inte vill att Sverigedemokraterna får talmansposten.

Hittills har Socialdemokraterna haft som princip att det största partiet – som nu är Socialdemokraterna – ska ha talmansämbetet.

Moderaternas praxis är att det största partiet i blocket som bildar regering ska ha talmansposten. Det innebär att Sverigedemokraterna borde få den.

Magdalena Andersson fick i går frågan av DN om hur hon ser på om det blir en sverigedemokrat som föreslås som talman:

– Det skulle jag bedöma som problematiskt. Det är ett parti vars själva affärsidé är att splittra snarare än att ena. Det handlar också om Sverigebilden utomlands, svarade hon.

MP öppnar för M-kandidat

Den utsträckta handen gäller fortsatt, står det i pressmeddelandet: ”Socialdemokraterna önskar brett stöd i riksdagen för talmansposten och har sträckt ut en hand till Moderaterna för att diskutera kandidaten för talmansposten.”

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har öppnat för att rösta på en moderat kandidat till talmansposten när omröstningen sker på måndag.

– Jag kan inte på något sätt se att en sverigedemokrat, med tanke på den retorik och politik de för, skulle kunna bära den rollen. Är alternativet Andreas Norlén, så är det absolut en möjlighet för oss, sa hon till TT under fredagen.

Andreas Norlén är riksdagens sittande talman, som alltså företräder Moderaterna.

Stenevi beskriver honom som seriös, med förtroende att kunna leda talmansjobbet på ett ansvarsfullt sätt.

Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) och nuvarande talman Andreas Norlén (M) i riksdagen.

Följ ämnen i artikeln