Regeringen tappar stöd enligt ny väljaropinion

TT

Publicerad 2022-12-17

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) under en pressträff tidigare i december.

Regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, tappar stöd hos svenska väljare. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

Sverigedemokraterna backar allra mest, från 19,8 procent till 18,4 procent, och Liberalerna hamnar nu under riksdagsspärren med 3,5 procent. Totalt sett har den styrande sidan nu bara 46,3 procent i stöd.

– Det finns en hel del väljare som är besvikna, det har vi sett också från andra undersökningar, säger Toivo Sjörén, vd för Kantar Sifo, till Ekot.

Det är i stället Socialdemokraterna som går starkt och som ökar för tredje månaden i rad. Mellan oktober och november gick partiet upp 2 procentenheter till 33,8 procent. Tillsammans med de tre andra oppositionspartierna Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, får de 52,1 procent.