Skolor ska bedriva undervisning med filtar och ficklampor vid elbrist

Publicerad 2022-12-16

Elbrist hotar vid kall vinter – det har fått kommuner att börja förbereda skolor och elever på skola utan el.

Undervisningen kan behöva bedrivas med filtar, ficklampor och grillar, rapporterar Sveriges Radio och SVT Nyheter.

– Flera föräldrar har hört av sig och är oroliga för att det ska bli för mörkt i skolan, säger Anne Björcke, på utbildningsförvaltningen i Staffanstorp.

Att förbereda sig inför kris har blivit allt viktigare i en orolig tid, skriver Skolverket på sin hemsida.

Staffanstorps kommun såg att det var viktigt att hitta lösningar för att kunna fortsätta bedriva skolverksamheten trots det elbortfall som kan uppstå i vinter till följd av elbrist, säger Anne Björcke, avdelningschef på utbildningsförvaltningen.

I början av december skickade kommunen därför ut ett brev med information om hur föräldrar, elever och skolor ska klara ett strömavbrott i skolan och förskolan, vilket SVT Nyheter tidigare har rapporterat.

Skolor i landet har börjat förbereda sig för möjliga strömavbrott.

”Skicka gärna med en filt och ficklampa med fungerande batterier som barnet kan använda under dagen. Skolan kommer att vara utrustad med värmeljus”, står det bland annat i brevet.

– Det har inte varit tillräcklig med allmän information från myndigheter om hur man ska förbereda sig för sådant upplever jag, säger Anne Björcke.

Blir det strömavbrott är tanken att undervisningen ska fortsätta som vanligt – men utan värme, belysning, varmvatten och tillgång till mobilnät i Staffanstorp.

– Blir det kallt måste vi ha mer på oss. Det mesta av undervisningen bedrivs dagtid när det är ljust ute, men på eftermiddagen kan det vara bra att ha ficklampor.

”Skicka gärna med en filt och ficklampa med fungerande batterier som barnet kan använda under dagen. Skolan kommer att vara utrustad med värmeljus”, står det bland annat i brevet från Staffanstorps kommun.

”Oroliga för att det ska blir för mörkt”

Flera oroliga föräldrar har hört av sig efter att kommunen skickade ut brevet.

– Det var samtidigt många som tog det positivt, eleverna tyckte mest att det var lite spännande. Men flera föräldrar var först oroliga för att det ska blir för mörkt för barnen, säger Anne Björcke och fortsätter:

– När det gäller hur länge man kan bedriva en strömlös utbildning så beror det mestadels på hur kallt det är.

Även i Sollentuna kommun har en arbetsgrupp skapats för att titta närmare på vad effekten kan bli av strömlösa dager, rapporterar Sveriges Radio.

Där handlar anpassningarna bland annat om att skolmaten ska levereras från en central leverantör eller lagas på grillar. Är det strömavbrott i flera dagar kan eleverna behöva skickas hem med hemuppgifter.

Om värme och vatten försvinner är det upp till förskolan och skolan att säkerställa en plan för alternativ uppvärmning och tillgång till vatten vid längre elavbrott, skriver Skolverket.

Kommunerna är ansvariga för verksamhet som måste fungera även under kriser – efter Staffanstorps initiativ har flera kommuner hört av sig, enligt Anne Björcke.

– Vi har delat med oss av vår strategi, det är viktigt att ha en sådan, säger hon.