Dominique, 26, efter åtalet: ”Farbror Trump tar sig igenom detta”

Publicerad 2023-04-01

NEW YORK. ”Äntligen!”, säger newyorkare som firar åtalet mot expresidenten utanför Trump Tower.

Men 26-årige Dominique Wiley sörjer beskedet.

– Farbror Trump kommer ta sig igenom detta, säger han.

Gul polistejp med ordet ”brottsplats” har klistrats utanför entrén till Trump Tower.
Fejk-tejpen har satts dit av ett 30-tal New York-demonstranter som samlats kring skyskrapan på Femte Avenyn, för att fira beskedet: Att hemmasonen, expresident Donald Trump, nu åtalas av Manhattans distriktsåklagare.

Richard Fischer, 66, sträcker upp en blinkande skylt med orden ”Lock him up” – lås in honom. Samma fras som Trump brukar använda mot sina ärkefiender.

– Jag var överraskad! Jag hade nästan gett upp hoppet om att Trump skulle ställas till svars, säger han om åtalet.

– Det är inte glädjande, snarare uppmuntrande. En slags tillfredställelse över att mitt land fungerar ibland.

Bob Jonas, 73, viftar med båda långfingrar i luften, medan han poserar framför Trumpskrapan. Hans fru Susan Stronach, 55, fotar med mobilen.

– Ta en till, nu utan halsduk. Jag vill att det ska bli bra, säger Bob.

Paret är på semester i New York, och bor vanligtvis i Oregon. Att de är på plats samtidigt som Trump åtalas är ren slump.

– Vi blev överlyckliga. Äntligen efter alla dessa år kanske han dras inför rätta, det är ett tecken på att att rättssystemet fungerar, säger Bob.

– Jag är försiktigt optimistisk, fortsätter Susan.

– Det är långt kvar innan allt är klart.

Jill Kirschen

Oro för protester

På andra sidan gatan har media från världens alla hörn parkerat sina kameror. En handfull poliser vaktar ingången till Trumps tidigare bostad.

Underrättelsetjänsten och New York-polisen är på tå efter åtalet. Särskilt sedan Trump själv uppmanat till protester bland sina supportrar, och har skrivit att det kommer vara ”död och förstörelse” på gatorna vid ett åtal.

Säkerhetspådraget är därför massivt inför att Trump på tisdag kväll väntas dyka upp i domstolen på nedre Manhattan; för att fotograferas, lämna sina fingeravtryck och få sina åtalspunkter upplästa.

Newyorkaren Jill Kirschen tror att det kan bli oroligt de närmsta dagarna.

– Han är bra på att elda på sin bas. De är arga. Jag vet inte hur det blir. Men när han ropar på sina minioner kommer de, det var så 6 januari skedde, säger hon.

Samtidigt tror Oregon-paret Susan Stronach och Bob Jonas inte att det kommer att bli omfattande, våldsamma protester.

– För folk här gillar honom inte så mycket, säger Susan.

– Nej, det är inte som i Waco, Texas, där hans fanclub är. Han kommer att få en rättvis rättegång, men är inte omtyckt i New York.

Bob Jonas

Skulle sänka Trump politiskt

Åtalet mot Trump omfattar 34 åtalspunkter, säger den före detta presidentens advokat Joe Tacopina till Fox News. Det är ännu inte känt exakt vilka anklagelser det rör sig om.

Utredningen har kretsat kring Trumps betalningar till den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels inför presidentvalet 2016, för att hon skulle hålla tyst om en påstådd sexuell affär. Trump nekar till anklagelserna.

Enligt källor till CNN handlar minst en av åtalspunkterna om företagsbedrägeri. Experter tror att det kan röra sig om brott mot kampanjfinansieringslagar, vilket skulle kunna leda till max fyra år i fängelse vid fällande dom.

– Vi är hoppfulla!, säger Bob och kryssar fingrarna för tur.

Att åtalet skulle sänka Trump politiskt, inför 2024 års presidentval, tror han och hans fru däremot inte. De misstänker att Republikaner kommer fortsätta sluta upp bakom honom, att Trump ses som ett offer.

– Han är megaloman. Så jag är säker på att han tror att inget kommer röra honom, säger Susan.

Dominique Wiley

”Farbror Trump är en bra kille”

Floridabon Dominique Wiley, 26, som är på besök i New York, firar däremot inte.
Han tittar storögt på samlingen utanför Trump Tower och skakar på huvudet. Tvärtemot många andra i staden, rycker han ut till Trumps försvar.

– När jag hörde att farbror Trump åtalas tänkte jag ”åh nej, han är en bra, enastående kille!”. Han har varit president, men du vet, alla har saker de måste hantera. Som att gömma pengar och sådant, säger han.

Dominique kallar konsekvent expresidenten för ”uncle Trump”, alltså farbror Trump, som om de känner varandra. Han röstade aldrig på Republikanen från Queens, men tycker att han är riktigt duktig affärsman och politiker.

– Så jag vill att han ska vinna. Farbror Trump vet hur USA ska bli till en bättre plats.

Dominique Wiley kommer inte delta i protester mot åtalet de kommande dagarna. Och han tror inte heller att det kommer bli kaosscener som vid kongresstormningen, trots att Trump vill att hans supportrar ska ”ta sitt land tillbaka” och hoppas på massprotester på tisdag.

Donald Trump

– Jag tror att folk har lärt sig av vad som skedde vid Kapitolium. Det var fruktansvärt, och folk kommer inte att göra något sådant igen.

Dominique och hans vän ser sig omkring i uppståndelsen utanför höghuset på Manhattan, dit världens kameror nu riktas.

Men exakt varför mannen, vars namn står i guld på fasaden, åtalas, vet de inte. Trump själv hävdar att det pågår en ”politisk häxjakt”, och att distriktsåklagaren Bragg går Demokraternas ärenden.

Dominique tror det ligger något i det – trots att bevis och åtalspunkter ännu inte är offentliggjorda.

– Det har säkert något med politik att göra, så som det alltid är. Men farbror Trump kommer att ta sig igenom detta, det är jag säker på.

Följ ämnen i artikeln