Radioaktiv kapsel försvunnen: ”Rör den inte”

Publicerad 2023-01-28

En minimal men väldigt farligt kapsel har försvunnit i Australien.

Under en transport föll den radioaktiva plutten och en stor jakt har börjat.

– Vi avråder verkligen från att plocka upp den, säger hälsochefen.

En pytteliten cylinderliknande kapsel – med hög radioaktivitet – har tappats bort i Australien, rapporterar The Guardian. Den användes i stålningsutrustning av gruvjätten Rio Tinto.

Den är ynka sex millimeter bred och åtta millimeter i höjd. Mindre än många muttrar. Men trots sin storlek kan den vara väldigt farlig. Den innehåller nämligen radioaktiva ämnet cesium-137.

Nu pågår en strategisk jakt efter kapseln, med strålningsmätare och GPS data.

Så försvann den

Kapseln förvarades inuti skyddsutrusning. Men skruvarna till skyddet hade lossnat. Troligtvis på grund av väderförhållanden och vibrationer, menar Andrew Robertson som är hälsochef i västra Australien.

– Skyddsutrustningen är designad för att vara robust och för att kunna användas i industriella miljöer. Det är ovanligt att den går sönder som i det här fallet, säger Robertson.

Kapseln transporterades 1 400 kilometer med lastbil. Från Rio Tintos järnmalmsgruva i Pilbara till en depå i storstaden Perth. Någonstans under den resan har den strålande kapseln fallit av.

Den har varit på fri fot i drygt två veckor. Den var på väg till ett servicebolag i Spanien. Det var den spanska personalen upptäckte att den var borta och slog larm den 25 januari.

Arkivbild från Rio Tinto i Pilbara.

Den strategiska jakten

Australiensiska myndigheter har skapat ett specialgrupp för att hantera sökinsatsen. I gruppen ingår bland annat räddningstjänst, polis och personal från hälsodepartementet.

– Vi har säkrat GPS data från transportbolaget för att kunna se den exakta rutten och stoppen som fordonet gjort, säger Darryl Ray på räddningstjänsten.

Man letar i första hand i områden med stor befolkning. Till sin hjälp har man strålningsmätare som kan upptäcka radioaktivitet, vilket kapseln har gott om.

– Vi försöker inte hitta den minimala apparaten med blotta ögat. Utan vi försöker lokalisera gammastrålar, säger Darryl Ray.

Man har även efterfrågat utrustning från Australiens strålskydds- och kärnsäkerhetsmyndighet.

– Det vi behöver är strålningsdetekteringsutrustning som vi kan lägga i en bil och samtidigt köra i en rimlig hastighet, säger Andrew Robertson.

”Man kan få cancer”

Andrew Robertson betonar att man inte ska röra kapseln om man hittar den. Den avger både beta- och gammastrålning.

Enligt australienska hälsomyndigheter kan man jämföra kapselns strålning med att bli röntgad tio gånger på en timme, skriver The Guardian.

– En långsiktig risk om man exponeras av en sån här källa är att man kan få cancer, säger Robertson.

Det kan även skada immunsystemet samt mag- och tarmkanalen.

– Om du vidrör den eller har den nära dig kan du få skador på huden, inklusive brännskador. Om du har den nära dig för länge kan den orsaka akut strålsjuka.

Är du däremot 20 meter från kapseln så är du inte i farozonen. Du ska vara närmare än fem meter från den för att det ska vara farligt.

– Rör den inte och plocka inte upp den, säger Andrew Robertson.

Finns i Sverige

Liknande utrustning använder även i svenska gruvindustrin. Anders Lindberg är presschef på gruvföretaget LKAB, som bland annat bryter järnmalm i Kiruna och Gällivare.

– Hanteringen av strålkällorna till denna typ av utrustning är omgärdad av mycket strikta regler och rutiner, säger Anders Lindberg.

Han uppger att det är relativt vanligt med olika mötare som använder radioaktiv strålning inom processindustrin. Bland annat mäter de olika nivåer, flöden och densitet.

Cesium-137 förekommer till exempel i mätare som kontrollerar tjocklek på metallplåtar och i nivåvakter som mäter pappersmassa.

Följ ämnen i artikeln