Trump tar inreseförbudet till HD

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trumps regering har överklagat frågan om inreseförbud till USA:s Högsta domstol.

I överklagandet ber man domstolen att häva den rådande blockeringen av förbudet.

Inom två veckor kommer domstolen att uppge om man tar upp fallet eller ej.

I förra veckan beslutade en appellationsdomstol i Virginia att Trumps presidentorder om inreseförbud även fortsättningsvis skulle blockeras.

Redan då sa justitieministern Jeff Sessions att ärendet skulle överklagas till Högsta domstolen. Nu har överklagandet lämnats in.

”Hans lagliga rätt”

– Vi har bett att Högsta domstolen prövar det här viktiga fallet och vi är säkra på att president Trumps exekutiva order ligger helt i linje med hans lagliga rätt att hålla nationen säker och skydda samhället från terrorism, säger justitiedepartementets talesperson Sarah Isgur.

Ordern är den andra från Trump som gäller ett inresestopp som tillfälligt förhindrar medborgare från sex länder med muslimsk majoritet att resa till USA.

Ett flertal juridiska grupper, som civilrättsorganisationen American civil liberties union, har kritiserat den exekutiva ordern högljutt.

”Hatfyllda förbudet”

”Vi har besegrat det här hatfyllda förbudet tidigare och är redo att göra det igen”, skriver organisationen i ett pressmeddelande efter nyheten om överklagandet.

Högsta domstolen är nu fulltalig efter Trumps nominering av Neil Gorsuch, och består av nio medlemmar. Fem av dem beskrivs som konservativa, och en omröstning om ordern skulle därför kunna gå Trumps väg. Men ett av justitieråden, Anthony Kennedy, kan komma att utmana, skriver nyhetsbyrån Reuters, eftersom han i flera frågor röstat som de justitieråd som beskrivs som liberala.

Inom två veckor tros domstolen att uppge om man väljer att ta upp frågan eller inte. Sannolikheten att man beviljar en prövning är stor, eftersom fallet är uppmärksammat. Men ett slutgiltigt domstolsbeslut kan däremot dröja till hösten.

Tidigare domstolar har slagit fast att Trumps exekutiva order strider mot USA:s grundlag.

Publicerad: