Försvarsmakten om gasläckorna: Kan inte utesluta koppling till Ryssland

Publicerad 2022-09-27

Inom loppet av kort tid uppstod två stora hål på två olika ryska gasledningar i Östersjön.

Svenska försvarets insatschef Michael Claesson uppger för Aftonbladet att man inte utesluter att det finns koppling till Rysslands mobilisering i förra veckan.

– Det är klart att det är en militär angelägenhet, säger han.

Handelsfartyg slog under gårdagen larm om att stora bubblor steg från Östersjöns botten mellan Karlskrona och Bornholm.

Det visade sig handla om två separata haverier på de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2.

Ärendet tas på mycket stor allvar och Regeringskansliets krishanteringsråd har sammankallats i kväll – och redan i dag på förmiddagen hölls dragningar av Försvarsmakten för delar av den sittande övergångsregeringen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

”Studerar och bevakar”

Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Michael Claesson säger till Aftonbladet att händelsen är en ”militär angelägenhet”.

– Det är en väldigt central bit infrastruktur, för energisäkerhet naturligtvis, och över huvud taget en infrastruktur som ligger väldigt nära både Sverige och Danmark i det här fallet, så det är något vi studerar och bevakar.

Michael Claesson, försvarets insatschef.

Han pekar på att två skador uppstått på två olika rörledningar i samma tidsrymd, men vill inte säga något om vilka bedömningar man gjort.

– De går inte att utesluta att de är olika aspekter som inte kan karaktäriseras som slump, men just nu har jag ingen ytterligare bedömning av vad det kan ha varit fråga •om, säger Michael Claesson.

Ärendet bevakas nu av Försvarsmakten tillsammans med partnerländer, framför allt Danmark.

På vilket sätt bevakar ni detta?

Det gör vi tillsammans med partners och vi gör det genom att fortsätta och fördjupa våra analyser, både av händelseutvecklingen i närområdet generellt men också naturligtvis speciellt kopplat till denna incident eller vad vi ska kalla det för.

Utesluter inte samband

Enligt Michael Claesson går det inte att utesluta att det finns en koppling mellan händelserna i anslutning till Nord Stream-kablarna och Rysslands mobilisering i förra veckan.

– Det är klart att det är svårt att lösgöra sig från hela perspektivet av omvärldsutvecklingen och de besked som vi har fått förra veckan med Rysslands mobilisering och så vidare. Det finns inga absoluta samband, det är inte det jag säger, men samtidigt så går det inte heller att utesluta.

LÄS VIDARE