Aftonbladet rapporterar från riksmötets öppnande

Kungen öppnade riksmötet: Vi står inför nya prövningar

Publicerad 2022-09-27

I dag är det dags för riksmötets öppnande – dagen då riksdagen inleder sitt arbetsår.

Med ett tal till riksdagsledamöterna förklarade kungen riksmötet öppnat.

– Ni kommer att ställas inför många svåra beslut, gör det bästa för Sverige och dess medborgare, sa han i sitt tal.

I dag inleddes riksdagens nya arbetsår formellt med riksmötets öppnande. För den nyvalda riksdagen blir det här också startskottet på den kommande mandatperioden.

Klockorna ringde in till gudstjänsten i Storkyrkan i Gamla Stan strax efter 12.10. Riksdagsledamöter, partiledarna och inbjudna gäster var på plats i kyrkan.

Liksom kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl-Philip och prinsessan Sofia.

Under gudstjänsten talade avgående ärkebiskop Antje Jackelén.

Kungen inleder ceremonin

Vid 13-tiden anlände riksdagsledamöter, talmannen, statsministern och kungafamiljen till Riksplan. Klockan 14 inleddes öppnandeceremonin av kungen.

– Sverige är ett fritt och öppet land, det ska vi vara rädda om. Men med det följer ansvar, vi kan alla bidra till ett offentligt samtal präglat av respekt och hänsyn till varandra.

Han tog också upp de utmaningar vi står inför: den ekonomiska krisen, kriget i Europa och klimatkrisen.

– Kriser har kommit och gått med kännbara påfrestningar och som land har vi tagit oss igenom dem tillsammans. Nu står vi inför nya prövningar, utvecklingen är osäker säkerhetspolitiskt, ekonomiskt och miljömässigt, sa han i talet.

Efter ceremonin gick riksdagsledamöter och gäster i riksdagen vidare till ett mingel i sammanbindningsbanan i Östra Riksdagshuset. Talmannen håller en egen mottagning för särskilt inbjudna gäster i riksdagens bankhall.

Dagens avslutas högtidligt med en konsert i Konserthuset senare ikväll.

Strikt klädkod gäller

Gästerna väntas följa en strikt klädkod. För män gäller kostym, ljus skjorta och slips eller fluga, medan kvinnor förväntas bära klänning, kjol eller byxor som är ”elegantare än vardagsklädsel men inte aftonflott”.

Folkdräkt är också godkänd klädsel, något som tidigare kulturminister Amanda Lind och andre vice talman Julia Kronlid (SD) dök upp i till idag.

Polisen har satt upp flera stora avspärrningar för den kortege som kungligheterna färdas i i samband med riksmötets öppnande, rapporterar DN. Flera busslinjer är indragna.

100 år av allmän rösträtt

I år uppmärksammar riksmötets öppnande att det är hundra år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt.

I fokus står de fem första kvinnorna som tog plats i riksdagen i januari 1922: Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Agda Östlund, Bertha Wellin och Nelly Thüring.