Riksdagens alla talmän har röstats fram

Publicerad 2022-09-26

Efter många och långa omröstningar har nu hela talmanspresidiet i Sveriges nya riksdag röstats fram.

Störst var dramatiken under omröstningarna om den andre vice talmannen – där Julia Kronlid (SD) till slut valdes.

– Jag är väldigt, väldigt hedrad, säger hon.

På måndagskvällen hade hela talmanspresidiet i Sveriges nyvalda riksdag röstats fram.

Andreas Norlén (M) valdes till talman, Kenneth G Forslund (S) till förste vice talman, Julia Kronlid (SD) till andre vice talman och Kerstin Lundgren (C) till tredje vice talman.

Det var inte helt utan dramatik som Julia Kronlid (SD) valdes till andre vice talman. Kronlid nominerades av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Det är en stor dag. Jag är väldigt glad för stödet och det är ett stort stöd, säger hon till pressuppbådet på riksdagen.

Omröstningen var det andra försöket idag. Då deltog 347 av riksdagens totalt 349 ledamöter.

Kronlid: Djupt hedrad

Kronlid fick 174 av rösterna, vilket räckte för att SD-ledamoten tillslut skulle ta hem posten som andre vice talman.

– Det känns väldigt, väldigt stort. Jag är djupt hedrad att få det förtroende att jag har fått. Jag tar det på största allvar och hoppas att jag kan göra ett gått intryck.

I den första omröstningen fick Julia Kronlid 173 av rösterna. Det var inte tillräckligt då en majoritet av rösterna i kammaren krävdes.

Högerpartierna samlar 176 mandat i riksdagen. Tre förväntade röster från högerpartierna uteblev i den första omgången, två i den andra.

”Vi var överens”

Julia Kronlid vill inte kommentera det faktum att några ledamöter från högerblocket kan ha gått emot partilinjen.

– Jag vill inte uttala mig om det, det är en sluten omröstning och man måste respektera det och vi vet inte vilka som har röstat annorlunda, säger hon.

På frågan om vad det säger om högerblockets enighet svarar hon:

– Jag tycker att vi är väldigt samkörda. Vi var överens om att nominera Andreas Norlén som talman och mig som andre vice talman och om utskottsposterna.

Hon säger att hon nu ser fram emot att ta sig an sitt nya jobb.

Många trodde att Björn Söder skulle läggas fram som kandidat. Varför tror du att det blev du, frågar Aftonbladets Lina Dawood.

– Jag har stor respekt för Björn Söder, han har varit en vän till mig i flera år. Varför det blev just jag, det vet jag inte. Jag har goda relationer över partigränser och gillar att bygga relationer och jag tror kanske att de andra partierna har sett det.

47 ledamöter röstade på Janine Alm Ericson, Miljöpartiets kandidat, medan 126 röstade blankt.

Lundgren (C) valdes efter tre omröstningar

Riksdagen fick rösta om posten till den tredje vice talmannen hela tre gånger innan Kerstin Lundgren (C) kunde väljas.

Ingen av de nominerade kandidaterna fick en majoritet av rösterna under den första och andra omröstningen, vilket krävs för att väljas till posten. I den tredje omröstningen räcker det med att få flest röster för att väljas.

Både talman Andreas Norlén och vice talman Kenneth G Forslund (S) valdes till sina talmansposter under odramatiska former.

LÄS VIDARE