Chock och sorg i Hammarby sjöstad efter knivmordet

Uppdaterad 2023-05-30 | Publicerad 2023-05-27

I Hammarby sjöstad har över 50 unga samlats till minne av den pojke i 15-årsåldern som knivhöggs till döds här på fredagskvällen.

– Jag har alltid tänkt att det här är ett skyddat område. Det här ska inte behöva hända, säger en boende.


 Uppdatering 230530: 15-åring begärs häktad för mordet i Hammarby sjöstad


Blommor ligger i en halvcirkel på gångvägen vid Luma tvärbanestation i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Under några värmeljus skymtar en lapp med texten ”Jag kommer aldrig glömma dig trots att ditt kapitel är slut”.

Här hittades en pojke i 15-årsåldern sent på fredagskvällen knivhuggen ett flertal gånger. När polisen larmades till platsen hade privatpersoner påbörjat första hjälpen men på lördagen meddelade polisen att pojkens liv inte gick att rädda.

Över 50 ungdomar och kompisgäng har nu samlats kring minnesplatsen. Många lämnar blommor, gråter och kramas.

Stämningen är tryckt och trots att det är mitt på dagen på central plats i stadsdelen med tvärbanan som kommer och går ett stenkast bort är det så tyst att en viskning skulle höras på flera meters avstånd.

– Jag blir förvånad att det händer här. Det här är ett lugnt ställe, vad är det som händer i vårt samhälle? Och med dessa unga människor... Jag blir ledsen, det är sorgligt, säger en förbipasserande pensionär som bott i området de senaste fyra åren.

”Vi är i sorg”

På andra sidan gatan har en skola beslutat att hålla öppet i dag för ungdomar och elever som vill samlas, prata eller bara ha någonstans att vara.

– Vi är i sorg, mer än så kommer vi inte att kommentera, säger en personal från skolan.

En mamma som vill vara anonym säger att hennes barn går på samma skola som pojken i 15-årsåldern. Hon anser att ungdomarna i Hammarby sjöstad inte har någonstans att hänga på kvällar och helger.

– Jag har själv tillsammans med andra föräldrar i området lyft frågan med staden om att öppna en fritidsgård. Barnen behöver någonstans att vara. Det enda som finns här är Fryshuset och det räcker inte. Det ska inte vara så svårt. Det finns resurser här, säger kvinnan.

Hon berättar att många föräldrar nattvandrar i området för att öka tryggheten för unga.

– Jag har alltid tänkt att det här är ett skyddat område. Det här ska inte behöva hända, fortsätter hon.

Under lördagsförmiddagen meddelade polisen att en pojke under 18 år har gripits misstänkt för mord.

Det finns i nuläget inga uppgifter om motiv och polisen ser inga kopplingar till organiserad brottslighet.

Följ ämnen i artikeln