15-årig flicka ”önskade att lillebror inte fanns” – åtalas för mord

Flickan nekar till brott

Uppdaterad 2022-11-20 | Publicerad 2022-11-19

Nu åtalas en 15-årig flicka för att ha strypt sin lillebror till döds.

Familjen hade larmat om flickan i ett års tid – en gång ringde den 10-åriga pojken själv till polisen och vädjade om hjälp.

”Flickan ger uttryck för ett starkt hat mot sin lillebror, att hon önskar att mamma och lillebror inte fanns”, beskriver polisen i en rapport som DN tagit del av.

Lördagen den 16 juli i somras larmades polis och ambulans till en bostad i västra Stockholm.

En 10-årig pojke anträffades svårt skadad. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men pojkens liv gick inte att rädda.

Vad man först trott var ett sjukdomsfall utreddes snart som brott, efter att räddningstjänstens personal reagerat på barnets skador.

Samma kväll greps pojkens 15-åriga storasyster, och fyra dagar senare häktades hon. Den 29 juli, knappt två veckor efter händelsen, överfördes flickan till en annan form av övervakat boende.

Tioåringen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus.

Åklagaren: ”Funnits uppsåt att döda”

Genom hela utredningen har hon nekat till brott.

– Hennes exakta inställning kommer att framgå under huvudförhandlingen, säger flickans advokat Robin Söder.

När åtal nu väckts för mord framgår det hur åklagaren menar att det gått till. Flickan har dödat pojken genom att ta ett stryptag på honom, enligt åklagarens stämningsansökan.

– Jag har ju åtalat för mord för att jag menar att det funnits ett uppsåt att döda, säger kammaråklagare Josefina Yalo.

I andra hand yrkar åklagaren på synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Utöver att ha tagit stryptag om pojkens hals ska flickan ha rivit och bitit pojken, skriver åklagaren.

Åklagarens bild är att syskonen var ensamma när brottet begicks.

Ett stort pådrag kallades till larmet i västra Stockholm.

Önskar att mamma och lillebror inte fanns”

Den 15-åriga flickan hade redan tidigare varit våldsam mot sin mamma och lillebror, har Aftonbladet rapporterat. I ett års tid hade det larmats om flickan.

– Jag har åberopat tidigare polisanmälningar, socialtjänstens utredningar, orosanmälningar och så vidare. Framför allt för att styrka att det funnits ett uppsåt att döda eller i vart fall skada, säger Josefina Yalo.

Åklagaren åberopar även 15-åringens sökhistorik på telefonen, för att bevisa uppsåt.

DN skriver att polis larmades hem till familjen vid två tillfällen i februari 2022. Polisen har i samband med detta avrapporterat att flickan ”ger uttryck för ett starkt hat mot sin lillebror, att hon önskar att mamma och lillebror inte fanns.”

Pojken ringde själv 112

Vid ett tillfälle ska lillebrodern ha varit så rädd att han själv ringde 112 och vädjade om hjälp, efter att systern varit aggressiv mot honom, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det stämmer nog att i en av de här händelserapporterna så framgår det att det är målsäganden som ringer in, säger åklagaren Josefina Yalo.

Även mamman ska desperat ha försökt få hjälp för dottern, som tidigare varit placerat på ett hem, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Snälla kom, min dotter kraschar hela lägenheten. Jag har ringt socialjouren, igår, i morse, i dag. Jag får ingen hjälp, säger hon i ett larmsamtal enligt DN.

Adam Westin