Rödgröna blocket vinner när unga väljer

Publicerad 2022-09-09

Med bara dagar kvar till valet är det rysarjämnt mellan blocken.

Men inte bland unga väljare.

Där vinner Magdalena Anderssons lag tydligt, visar Aftonbladet/Demoskops nya opinionsmätning.

När man är ung röstar man vänster, när man blir äldre röstar man höger, lyder en gammal sanning.

Den bekräftas när Aftonbladet/Demoskop undersöker vad unga mellan 18 och 29 år röstar på – och jämför med äldre åldersgrupper.

PLUS: 14 makthavare tippar: De vinner valet 2022

Bland de unga är Socialdemokraterna största parti, men samlar betydligt lägre stöd än bland de äldre åldersgrupperna.

Partiet får istället skjuts av Centerpartiet som får 12,9 procent och Vänsterpartiet som får 12,7 procent av de unga. Det är betydligt högre siffror än vad partierna får av andra åldersgrupper.

Bland de unga är Socialdemokraterna största parti. Tillsammans samlar det rödgröna blocket 54,3 procent bland unga väljare.

Svårare att rekrytera unga

Och Miljöpartiet, som i senaste Aftonbladet/Demoskop låg farligt nära riksdagsspärren, ligger på höga 7,6 procent i unggruppen.

Tillsammans samlar det rödgröna blocket 54,3 procent bland unga väljare.

Karin Nelsson, vd på Demoskop, säger att det inte är särskilt konstigt att S, som är ett statsbärande parti, är störst bland unga.

Detsamma gäller för Moderaterna, som är det näst största partiet bland unga väljare istället för Sverigedemokraterna, som i flera opinionsmätningar har gått om M.

– För unga väljare är jobb och sysselsättning viktigare än för andra väljargrupper. Detta är också viktiga profilfrågor för både S och M, säger hon.

Däremot har S svårare än M att nå unga väljare, enligt Karin Nelsson. Det kan förklara varför partiet får lägre siffror i den åldersgruppen.

Moderaterna är det näst största partiet bland unga väljare.

Klimatet viktigt

Vänsterväljarna går istället till V, MP och C.

– Med den väljarprofil som V har är man mer radikal än S. Det är något som tilltalar yngre. Även C har intagit en radikal ställning vad gäller jämställdhet, rasism, humanism och den typen av frågor som lockar yngre.

Men C är väl långt ifrån ett vänsterparti?

– Precis, men man har valt Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat.

Unga väljare som röstar på C och MP gör det ofta för klimat- och miljöfrågorna, som båda partierna har profilerat sig kring.

– Det är en fråga som är viktig för unga generellt, säger Karin Nelsson.

KD poppis hos unga män

På högersidan lockar både KD och L fler unga än äldre väljare.

– Vi vet att KD är ett parti som tilltalar unga män. Det kan också hänga samman med att partiet driver hårdare frågor som lag och ordning, jämfört med V och C som pratar mer om klimat och miljö.

– För unga väljare är trygghetsfrågor lika viktiga som i andra väljargrupper.

L har profilerat sig inom skola och utbildning, något som intresserar den unga målgruppen. Men där ser Karin Nelsson också en tydlig Johan Pehrson-effekt.

”Känner igen typen”

– Man uppskattar utstrålningen som Johan Pehrson har, att han kallar sig ”killen vid grillen”. Han skulle kunna vara deras pappa eller tränare för laget. De känner igen typen.

PLUS: 14 makthavare tippar: De vinner valet 2022

SD får i unggruppen betydligt lägre stöd än bland andra åldersgrupper.

– SD har alltid haft svårt att attrahera yngre personer. Även om man för ett antal år sedan förknippades med unga, arga män, så har SD kommit att växa i de äldre väljargrupperna.

Bland både 30–49-åringarna och 50–64-åringarna blir SD näst största parti och där leder också högerblocket.

– Där har vi förvärvsarbetarna och gruppen som lever småbarnslivet, säger Karin Nelsson.

– Även om arbetarklassbegreppet har blivit ett otydligare begrepp kan man säga att det är förvärvsarbetande män som anser att Sverige är på väg åt fel håll och efterfrågar lösningar och konkreta åtgärder på de samhällsproblem de upplever. När man är yngre tenderar man kanske att tänka: ”det ordnar sig”.

Så röstar man per åldersgrupp

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln