Försvarsmakten tar ”möpar” på större allvar – 50-årig man åtalad

Uppdaterad 2023-05-12 | Publicerad 2023-05-11

Främmande makt har ögonen på Sverige, och ett sätt är att spana in hobbyforum om Försvarsmakten på nätet.

”Möpar” blir ett allt större problem för myndigheten.

– Varför riskera att själv att exponera sig när andra kan göra jobbet åt en, säger David Bergman som är doktor i psykologi och lärare vid Försvarshögskolan.

I dag åtalas en 50-årig man för att han har drivit ett internetforum där användare delar information om militära angelägenheter.

– Det är ett brott som jag hävdar är grovt på grund av uppgifternas karaktär. Det rör sig om försvarshemligheter, säger Lars Hedvall, senior åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

Det föregås av flera tidigare liknande mål – men detta beskriver som centralt och viktigt. Mannen har administrerat och skött en hemsida, med allt som det innebär.

Lars Hedvall.

– Om främmande makt skulle ha fått tag på det här, så skulle det ha inneburit men för svensk säkerhet. Det kan till exempel göra att Försvarets förmåga att aktivt bekämpa en fiende i krig minskar.

”Bryter mot sekretessen”

På vilket sätt eller om informationen skulle kunna ha skadat Sveriges säkerhet kan inte Lars Hedvall gå in på.

– Om jag ens skulle börja förklara det skulle det innebära att jag bryter mot försvarssekretessen.

Det finns en välkänt akronym som man använder för en militärt överintresserad person – en möp. Skulle du säga att det är så i detta fall?

– Jag vill inte sätta något epitet på en person, utan kan bara konstatera att det är en privatperson med ett mycket stort intresse utav försvarsanläggningar.

Möpar har blivit ett större problem

Möpar har alltid funnits. Men på senaste tiden har Försvarsmakten börjat ta dem på större allvar.

– Konsekvenserna om det här skulle spåra ur eller någon information läckte till främjande makt skulle ha varit större, säger David Bergman, doktor i psykologi och lärare vid Försvarshögskolan.

Främmande makt spanar på försvarshemligheter i större utsträckning i dag, vilket gör att det finns större anledning att hemlighålla informationen. David Bergman påstår att i princip vore tjänstefel av underrättelsepersonal från främmande makt att inte ha koll på den här typen av individer eller forum.

David Bergman.

David Bergman forskar på just personer som har ett militärt överintresse, som varken är spioner eller har något ont uppsåt – och hur det kan påverka Sverige.

– Det är oftast personer som vill veta hemligheter, att veta någonting som inte vanliga Svenssons vet.

”Hittar positivt utlopp”

Han poängterar att det inte är konstigt att man är imponerad av militära anläggningar eller snabba flygplan – men det är när intresset tar en riktning som är osund som det blir ett problem.

– Vi brukar kalla oss lite ”möpiga” själva, vi som jobbar inom Försvarsmakten, för vi är ju lite överintresserade själva. De flesta hittar ju ett positivt utlopp och blir duktiga på det man gör. Men ibland finns det folk som går lite för långt, säger han och forsätter:

– Hemligheter är hemligheter av en anledning, säger David Bergman.

Följ ämnen i artikeln