Vägen fram till en ny regering

Uppdaterad 2022-10-17 | Publicerad 2022-10-12

Under onsdagen bad Ulf Kristersson om att få två dagar till på sig för att bilda regering.

När han på fredag ska M-ledaren möta talmannen igen, väntas nästa steg i processen att ta vid.

I bästa fall blir allt klart i början av nästa vecka.

När Kristersson kommer med beskedet att han är klar med sin regering behöver ärendet bordläggas två gånger i riksdagen innan det är dags för en statsministeromröstning. Bordläggning betyder att ärendet presenteras i riksdagens kammare för att informera ledamöterna om ärendet. I det här fallet om den kommande statsministeromröstningen.

Den första bordläggningen kan ske redan samma dag. Det betyder att om Kristersson är klar på onsdag så kan en statsministeromröstning hållas på fredag.

Om inte fler än hälften av ledamöterna röstar emot statsministerkandidaten blir den vald. I den här omröstningen spelar antalet nedlagda röster eller röster för inte någon roll, det gäller att inte ha majoriteten emot sig.

Då har Sverige en statsminister men fortfarande inte en regering.

Möte med kungen

Statsministern ska sedan så fort som möjlig anmäla till riksdagen vilka ministrar som ska ingå i regeringen.

Detta görs i en regeringsförklaring i riksdagens kammare och skulle troligtvis äga rum på måndagen efter statsministeromröstningen. I regeringsförklaringen presenterar den nya statsministern inriktningen på politiken, både inrikes och utrikes och avslutar med att räkna upp vilka ministrar som ingår i regeringen.

Det formella regeringsskiftet görs sedan genom en skifteskonselj på slottet. Skifteskonseljen är ett regeringssammanträde där kungen är ordförande. I sin roll som statsöverhuvud konstaterar sedan kungen att en ny regering är på plats.

Ber Ulf Kristersson om mer tid för att bilda sin regeringen är proceduren den samma, men sker i så fall senare under hösten.

Ulf Kristersson ska i dag gå till talmannen igen.