Sjukhusets krav: Låt vårdpersonal vaccinera sig först

Publicerad 2020-12-31

Sjukvårdspersonal borde stå först i kön för covid-vaccin.

Det menar Gustaf Josefson (M), ordförande Sahlgrenska universitetssjukhuset, som vill att Folkhälsomyndigheten ändrar sin prioriteringsordning för vaccinationerna.

– Om vi får in smitta bland personalen kommer vi ha svårt att säkra vården, säger han.

Två dagar efter julafton meddelade Folkhälsomyndigheten att Pfizer/Biontechs vaccin befann sig på svensk mark. Dagen efter blev Gun-Britt, 91, på Bokens vårdboende i Mjölby första svensk att vaccinera sig mot covid-19.

Och enligt Folkhälsomyndighetens vaccinationsplan är det äldre på särskilda boenden eller med hemtjänst som ska erbjudas vaccin först. Även närstående till dem prioriteras.

Hälso- och sjukvårdspersonal erbjuds vaccin i Fas 2. Men Gustaf Josefson (M), ordförande för Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, menar att de som behandlar covidsjuka borde erbjudas sprutan redan nu.

– Vi hade hoppats se en platå för att kunna hantera trycket i sjukvården under december. Men vi har ännu inte sett och har bara fler och fler inlagda i slutenvården och intensivvården. Om vi, gud förbjude, får in smitta på våra avdelningar så kommer det att bli en ohållbar situation för personalen som är utarbetad, säger Gustaf Josefsson till Aftonbladet.

Gustaf Josefson (M) ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Måste säkra covidvården”

Att vaccinera vårdpersonalen först innebär att man säkrar covidvården, menar han.

– Om vi kan vaccinera vår personal och se till att de har så bra skydd som möjligt har vi gjort vårt yttersta för att se till att vi har vårdkapacitet även om vi får en ökning, säger Gustaf Johanson.

Han beskriver läget på regionens största sjukhus som hårt pressat just nu med 230 covidpatienter inlagda på vårdavdelningar och 39 svårt sjuka patienter på någon av sjukhusets intensivvårdsavdelningar.

Nyligen gick norska Folkhelseinstitutet ut med en uppdaterad vaccinationsplan där vårdpersonal ska ges förtur i vaccinationskön. Nu tycker Gustaf Josefson att den svenska Folkhälsomyndigheten bör gå samma väg.

– Om vi får in smitta bland personalen kommer vi ha svårt att säkra vården, säger Gustaf Josefson.

Har inte fått svar från FHM

Han säger att regionens tjänstemän har framfört önskemålet till myndigheten men utan något märkbart gensvar.

– Sjukhusets ledning säger att det här verkligen behövs för att säkra vårdplatserna. De har framfört det men inte fått gehör så jag har valt att prata mer öppet om det.

Folkhälsomyndigheten har sagt att de som riskerar att bli svårt sjuka och dö ska vaccineras först. Är det inte viktigt att skydda dem?

– Självklart. Vi måste skydda de alla svagaste det är helt rimligt. Jag kan inte svara på hur många i Sverige som skulle beröras om man prioriterar om. Men jag bedömer det inte som att det är omöjligt att vaccinera båda grupperna parallellt, säger Gustaf Josefson.

– Men jag kan tycka att det är oerhört viktigt att man säkrar vårdplatserna för samhället. Vi har inte haft vaccin tidigare och när det nu handlar om veckor så kanske man kan tidigarelägga vaccination av vårdpersonal som jobbar med de covidsjuka. 

För Sahlgrenska skulle det röra sig om 2 200 anställda som skulle vaccineras.

Får vaccin om fem veckor

För Sahlgrenska skulle det röra sig om 2 200 anställda som skulle vaccineras.

Enligt den svenska vaccinationsplanen kan hälso- och sjukvårdspersonal börja vaccineras i februari.

Det är ungefär fem veckor bort, räcker inte det?

– De personer som kan ha smittats under jul- och nyårshelgen kommer vi att se i sjukvården om två, tre veckor. Om vi får ett utbrott så blir vi kanske tvingade att ta bort vårdplatser ur bruk eller tunna ut bemanningen. 

Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar.