Biden träffar Kanadas Trudeau i februari

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s Joe Biden när han var vicepresident och besökte Kanadas Justin Trudeau 2016.
Foto: Patrick Doyle/The Canadian Press/AP/TT
USA:s Joe Biden när han var vicepresident och besökte Kanadas Justin Trudeau 2016.

NYHETER

Kanadas premiärminister Justin Trudeau blev den förste världsledaren som USA:s nye president Joe Biden talade med i fredags. Bland annat har det bestämts att de två ska träffas i februari.

"De två ledarna kom överens om att mötas nästa månad för att komma vidare med det viktiga arbetet som är att förnya en djup och bestående vänskap mellan Kanada och USA", heter det i ett uttalande från Trudeau.

De två ska även ha diskuterat samarbete kring vaccinering och ömsesidigt utbyte av både vårdpersonal och medicinskt material.

Trudeau ska ha sagt att presidentbyten i grannlandet är starten på en ny era för bilaterala samarbeten, även om denna nya era började lite skakigt då ett av Bidens första beslut var skrota tillståndet för den kontroversiella oljeledningen Keystone XL mellan Kanada och USA.

Rörledningsbyggföretaget TC Energy Corp säger att mer än 1 000 byggnadsjobb kommer att försvinna under kommande veckor på grund av beslutet.

USA:s tidigare president Barack Obama satte under slutet av sin ämbetsperiod stopp för planerna på Keystone XL, men det beslutet revs upp av hans efterträdare presidenten Donald Trump. Och nu har Biden alltså åter satt stopp.

Biden har även hunnit med ett samtal med grannen i söder. "Vi pratade med president Biden, han var trevlig och respektfull. Vi berörde frågor om migration, covid-19 och samarbete för utveckling och välbefinnande. Allt tyder på att relationerna kommer att vara bra för våra folk och länder", skriver Mexikos president Andrés Manuel López Obrador på Twitter

Publicerad: