Tegnells besked om midsommar: ”Är inte orolig”

Publicerad 2021-06-24

Folkhälsomyndigheten ser inga tecken på att midsommar skulle ha någon större påverkan på smittspridningen.

Inför midsommarafton väntas många människor samlas för fest – trots att pandemin fortfarande är ett faktum.

Anders Tegnell menar att svenskarna inte bör oroa sig inför storhelgen så länge man följer restriktionerna.

– Vi bör klara av den här helgen på ett bra sätt, säger Anders Tegnell.

Till midsommarafton väntas sommarglada människor samlas på kobbar och skär för fest och firande. Samtidigt har knappt hälften av svenskarna blivit vaccinerade, vaccinmålet har skjutits fram med två veckor och Deltavarianten sprids fortsatt.

Trots den stora festhelgen och de resor över landet som följer menar Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell att svenskarna inte ska känna oro inför att fira midsommar. Så länge man följer de vanliga restriktionerna.

– Nej jag tycker inte de ska vara oroliga, om de följer de råd och rekommendationer som finns på plats. Vi har en minskad smittspridning och riskerna är betydligt mindre nu, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

”Var utomhus”

Tegnell menar att de vanliga råden gäller även för midsommar. Midsommarfirare bör hålla avstånd, försöka hålla festen utomhus och hålla sig hemma och testa sig så snabbt som möjligt vid symptom.

– Håller man sig bara till råden om att hålla avstånd och ser till att man inte blir för många och umgås i den krets som man normalt befinner sig i bör vi klara av den här helgen på ett bra sätt, säger Tegnell.

Inget drastiskt kommer ske

Folkhälsomyndigheten ser själva inga tecken på att midsommar skulle ha någon större påverkan på smittspridningen. Tegnell är själv inte orolig för att midsommarhelgen kommer påverka läget.

– Ja vi får väl se. Men som sagt, det har varit ett antal helger under de här snart ett och ett halvt åren, tidigare storhelger har det inte skett något drastiskt efter helgerna.

– Så jag tycker nog att vi kan ha gott hopp om att personer i Sverige fortsätter att följa de råd och rekommendationer som finns på plats. Och då minskar riskerna väldigt mycket för att det ska hända något, säger Tegnell.

  • Sebastian Comar Alm
    24 juni 2021

    Gott folk, det är färdigchattat för den här gången!

    Stort tack för alla inlägg, ha en fantastisk midsommar.

  • 24 juni 2021

    Här i Dalarna lär de bli lite annorlunda ,men Missömmä är nästan lite heligt..kullor masar spelmän och naturligtvis e Majstång hör till traditionen..men lär bli lite avstånd kring majstånga när man hoppar grodor :-)

    Siw Hjalmar
  • 24 juni 2021

    Jobbar på ett LSS boende på dagen , coronasäkert utomhusfirande där . Sen hem och fira med familjen , givetvis utomhus och avstånd

    Christina
  • 24 juni 2021

    På Gullholmen i Bohuslän😊 Här är allt väldigt traditionellt. Rullar köttbullar, plockar blommor för krans till håret, klipper gräs. När allt det är klart blir det lite dans kring midsommar stången och middag (sill och hela baletten) med släkt och familj utomhus. Alla utom två är vaccinerade såbör va ok att iallafall sitta ute. Glad midsommar alla! 🤗

    Elisabeth
  • 24 juni 2021

    Jag är frisk, föräldrarna vaccinerade, det är sommar, snart semester. Dessutom midsommar! Detta ska naturligtvis firas!!

    Lite lugnare och mindre folk än vissa år, men sill nubbe onattabad blire i alle fall :)

    Glad sommar alla!!

    Linn