FHM underdrev smittspridningen i höstas

Publicerad 2021-04-13

Folkhälsomyndigheten tonade ner smittoläget i höstas och hade fel om svenskarnas efterföljsamhet.

Trots att antalet fall ökat med 35 procent, uppgav Folkhälsomyndigheten att smittan låg på en stabil nivå.

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sveriges Radio Ekot rapporterar att Folkhälsomyndigheten underdrev smittspridningen i höstas och gav sken av att svenskarna följde rekommendationerna, något som inte stämmer enligt de undersökningar som gjordes då.

Den 24 september meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att smittspridningen ökat något, men att situationen var under kontroll.

– En ganska stabil nivå på de allra flesta ställen men en liten försiktig ökning. Inte alls så dramatisk som man ser i många andra länder i Europa. Men den går sakta men säkert åt fel håll, sa Tegnell då.

Men enligt myndighetens egna siffror ökade smittspridningen med 35 procent veckan innan den 24 september.

Folkhälsomyndigheten uppgav att smittan låg på en stabil nivå, när antalet fall hade ökat med 35 procent.

Fel om efterföljsamhet

Samma datum sa Tegnell också att svenskarna var duktiga på att följa rekommendationerna. Men undersökningar från Telia, MSB och Novus visar att svenskarna tvärtom var allt sämre på att följa rekommendationerna.

Tove Fall, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet, tycker att Folkhälsomyndigheten borde varnat mer om den ökade virusspridningen i höstas.

– En sån här sjukdom, när det hänger på allmänhetens följsamhet, då är det oerhört viktigt att allmänheten vet om att det finns varningsflaggor, säger hon till radion.

Anders Tegnell svarar Ekot:

– Det är hela tiden en balans hur mycket man ska trycka på och så att säga skrämmas, och hur mycket man ska använda morötter och tala om att vi gör faktiskt ett bra jobb.

– Jag vill bara försöka få fram att det här är komplicerat, det går inte att säga vad som var rätt eller fel. Efteråt går det alltid att säga att hade vi skrikit varg då så kanske det hade gjort skillnad, men det vet vi inte, säger han också.

 

PODD England öppnar upp

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen