Vill stoppa Bidens paket med långläsning och snacks

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Senaten är under polisbelägring efter hot från konspirationsteoretiker som tror att Donald Trump ska ”återvända som president” i dag.

Samtidigt gör republikanerna sitt bästa för att stoppa Joe Bidens räddningspaket mot pandemins följder.

De planerar för långläsning, hundratals tillägg – och en kundvagn med snacks för att trötta ut motståndarna.

– Vi ska jobba treskift, säger senator Ron Johnson.

Nancy Pelosi, talman i representanthuset, stängde ner sin kammare redan under onsdagskvällen efter hot om en ny stormning av Kapitolium under torsdagen.

Enligt underrättelsekällor ska extremister på högerkanten diskuterat att ta sig in i byggnaden igen för att gripa ledamöter från Demokraterna och bereda väg för Donald Trumps återkomst.

Enligt konspirationsteoretikerna som följer Qanon ska expresidenten återvända till Washington den 4 mars och ta över presidentskapet igen. Datumet är valt efter den ursprungliga dag då USA:s president alltid installerades efter ett val fram till 1930-talet.

Men senaten, den andra kammaren i kongressen, kör på under tung polisbevakning. Och där väntar en ”brutal uppgörelse” om Joe Bidens covidstödpaket på nära 16 000 miljarder kronor.

Republikanerna har redan aviserat att man inte kommer vara behjälpliga att låta motståndarna få igenom paketet, som godkänns om alla demokraterna röstar för.

Trump-vänlige senatorn Ron Johnson från Wisconsin, som nyligen fått uppmärksamhet för att han tror att stormningen av Kapitolium i mångt och mycket var organiserad av vänsterextremister, leder en plan för att göra allt för att förhala och förhindra att planen klubbas igenom.

Här visar republikanerna sin nya taktik.
Foto: AP
Här visar republikanerna sin nya taktik.

Ska tråka ut Demokraterna

Republikanerna tycker att paketet är allt för omfattande och innehåller många punkter som inte har med att stöttning av drabbade av coronapandemin att göra.

Man hoppas med uttröttningstekniken kunna få genom vissa ändringar av det gigantiska stödpaketet.

Senatorn Mike Lee har publicerat en video när han står i sitt kontor med ett berg av läsk och energidrycker och en kundvagn med snacks som ska hålla kollegorna vid medvetande under den förväntat långa debatten.

Vid 21.30-tiden under torsdagskvällen inledde sekreterarna i senaten en högläsning av hela planen på 628 sidor efter ett krav från Ron Johnson. Republikanerna tror att uppläsningen av den torra lagtexten kan ta tio timmar. Demokraterna hoppas att de ska kunna dra igenom texten på fem-sex timmar.

– Jag känner för sekreterarna, men det är viktigt, sa Ron Johnson till reportrar innan debatten började.

När stödpaketet väl är uppläst för den tomma kammaren inleds, troligtvis under fredagen, en debatt om innehållet. Och då inleds nästa del av Ron Johnsons förhalningsplan.

Först har Republikanerna möjlighet till 20 timmars debattid – sedan ska de avsluta med mängder av förslag till ändringar av planen som det ska röstas om.

Ska rösta i treskift

– Vi kommer lämna några hundra förslag till ändringar från den republikanska sidan. Och vi får till omröstning om några dussin och folk börjar tröttna. Jag har en plan som förhindrar att vi tröttas ut. Jag gör ett schema där vi kan jobba i treskift, säger Ron Johnson enligt Politico.

Reglerna säger att varje förslag till ändring måste stödjas av minst 13 andra närvarande ledamöter för att det ska gå till omröstning. Så utmaningen är att ha minst den mängden republikaner på plats i kammaren under hela maratondebatten.

John Thune, som är andreman i Republikanernas ledarskap i senaten, tror att allt kommer pågå så länge ledamöterna orkar hålla på.

– Utmattningen sätts in. Ändringarna blir lite överflödiga. Och vid något tillfälle säger folk att ”okej, nu har vi haft alla omröstningar vi kan. Vi försökte ändra förslaget eller vi lyckades ändra förslaget”. Jag vet inte när vi kommer komma dit, säger han enligt CNN.

Demokraterna avfärdar taktiken och menar att planen kommer röstas igenom till slut vad än motståndarna försöker sig på.

– Detta handlar bara om att förhala det oundvikliga. Det kommer inte åstadkomma mycket mer än lite ont i halsen för sekreterarna i senaten, säger majoritetsledaren Chuck Schumer enligt CNN.

– Senaten kommer fortsätta vara i gång så lång tid som det krävs för att avsluta detta under veckan.

När senaten röstat igenom covidstödpaketet ska det gå tillbaka till representanthuset för godkännande.

Demokraterna har satt den 14 mars som sista deadline för att ha paketet på plats. Då avslutas de tidigare stödinsatserna med extrabidrag till arbetslösa.

Foto: Twitter
Senator Mike Lee har laddat upp med snacks.
Publicerad: