Varning för stor lavinfara i fjällen

Sofia Sundström/TT

Publicerad 2021-03-06

Naturvårdsverket avråder från att vistas i Kebnekaisefjällen och Västra Vindelfjällen. Arkivbild.

Det råder stor lavinfara i fjällen. Särskilt kritiskt är läget i Kebnekaisefjällen och i Västra Vindelfjällen.

Naturvårdsverket har utfärdat en klass 4-varning i Kebnekaiseområdet i Norrbotten och Västra Vindelfjällen i Västerbotten, vilket innebär att det bedöms råda mycket farliga lavinförhållanden. Naturvårdsverket avråder från att vistas i och nära brant terräng det kommande dygnet.

Natten mot onsdag utlöstes en stor lavin nära Kebnekaises fjällstation, som stannade strax innan den nådde fram till husen. Efter en storm gick flera spontana laviner på syd- och sydostsluttningar, stora nog att begrava en människa, enligt Naturvårdsverket.

I Vindelfjällen väntas nederbörd, hårda vindar och snödrev – vilket ökar påfrestningen på redan svaga lager. Naturvårdsverket bedömer att vikten av en skid- eller skoteråkare räcker för att utlösa en lavin.

"Undvik även att färdas nedanför branta sluttningar. Detta gäller framförallt i smala dalgångar. Undvik särskilt områden med tunt snötäcke eller i närheten av klippor eller uppstickande stenar", skriver de på hemsidan Lavinprognoser.

I övriga prognosområden bedöms lavinfaran uppgå till klass 3-varning, vilket innebär att det finns en betydande lavinfara.

Följ ämnen i artikeln