Smittorisken vid enorma gängrättegången: ”Vore katastrof”

Uppdaterad 2021-04-07 | Publicerad 2021-04-06

I dag, tisdag, börjar gängrättegången där rapparen Yasin och 29 andra personer står åtalade för en rad grova brott.

Men den massiva förhandlingen står inför flera utmaningar – bland annat ur ett smittskyddsperspektiv.

– Det vore katastrof om smitta bryter ut, säger Kian Moazzez Amraée, rådman vid Södertörns tingsrätt och juristdomare i målet.

  • Fastnålat inlägg

    30 åtalade

    6 april 2021
    Linda Hjerten

    Idag inleds den stora rättegången gällande bland annat försök till mord och människorov. 30 personer står åtalade och rättegången förväntas pågå i 35 dagar.

    På grund av dess storlek, och att det just nu pågår en pandemi, så kommer rättegången delas upp på flera platser. Vi är på plats vid säkerhetssalen på Kungsholmen där rätten är placerad.

Denna chatt är stängd.

  • Linda Hjerten
    6 april 2021

    Rättegången pågår fram till 16 idag och sedan 34 dagar framåt men jag kommer att tacka för mig idag.

    De närmaste dagarna kommer främst att handla om det som redan rapporterats här under dagen, genomgång av chattar och vem som kan knytas till vilket alias.

    Aftonbladet kommer att göra nedslag under den långa rättegången som handlar om mycket allvarlig brottslighet, både mordplaner, sprängningar och människorov.

  • Linda Hjerten
    6 april 2021

    Övervakas elektroniskt

    Sida upp och sida ner i den 15.000 sidor långa förundersökningen består av de åtalades egna meddelande till varandra i Ecrochat. Åklagarna har beskrivit att de läst dem, varje sida och flera gånger om, för att få en bild av hur nätverket är uppbyggt.

    Genomgången av chattarna kommer ägnas en stor del under rättegångarna och de visar på hur de åtalade är helt omedvetna om att de övervakas elektroniskt, de pratar fritt om brott – droger, vapen och våldsbrott.

  • 6 april 2021

    Är alla svenskt medborgare ? Finns det risk några av de bli utvisad ?

    K

    Åklagarna kommer endast yrka på utvisning av en av de tilltalade, övriga är alla svenska medborgare.

    Linda Hjerten
  • Linda Hjerten
    6 april 2021

    Kaptener och soldater

    Åklagarna forsätter att gå neråt i den hierarki som de menar präglade Vårbynätverket. De har presenterat de bevis som de anser sig ha mot ledaren. Nu går de igenom de så kallade "kaptenerna" och bevis de anser sig ha för att kunna slå fast vilket alias de är.

    Nätverket anses ha haft en ledare i topp, 32-åringen. På nivå två har fyra så kallade "kaptener" funnits. Under dem har ett tredje lager funnits som bestått av "kaptener i fält", en för varje område, som har styrt nivå fyra, "soldaterna". Soldaterna har varit de som fått utföra skitgörat.

  • Linda Hjerten
    6 april 2021

    Rädsla för att vittna

    Trots att ingen avlidit i någon av de åtalspunkter som ingår i detta åtal så kan det ändå bli så att åklagarna kommer att yrka på livstids fängelse för ledaren. Detta då de anser brottsligheten så omfattande och allvarlig.

    – Livstid ingår i straffskalan för flera av de åtalade brotten. Tillsammans är det många grova brott med högt straffvärde, som kommer bli aktuellt för flera personer. Då bland annat ledaren, säger åklagare Anna Stråth till Sveriges Radio.

    Polisen i området har beskrivit hur Vårbynätverket haft en stor samhällspåverkan i Vårby, Vårberg och Alby. Att folk varit rädda för att vittna och för att röra sig fritt.

Nu inleds rättegången efter en av de största utredningarna i Sverige på många år.

Totalt står 30 personer åtalade för flera grova brott som mordförsök, människorov, rån och vapenbrott. Flera av de tilltalade har kopplingar till Vårbynätverket. Bland annat åtalas rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, 23, för stämpling till människorov på en annan känd artist. Att den krypterade tjänstens Encrochat knäcktes ligger till grund för nästan hela åtalet.

Två av personerna som är misstänkta för kidnappning.

16 åtalspunkter ha avhandlas i huvudförhandlingen som är planerad att pågå till midsommar. Men målets stora omfattning leder till många utmaningar. Redan inför åtalet tvingades tingsrätten vidta åtgärder. Ärendet består av så många dokument att domstolens hanteringssystem blev överbelastat.

– Det tog nästan en halvtimme att öppna ett dokument. Det är ett massivt material och vår IT-avdelning var inblandad. Den 15 000 sidor stora förundersökningen gick inte att mejla så vi var tvungna att hitta en annan lösning och lämnade ut handlingarna på USB till de 300 personer som gjort beställning, säger Kian Moazzez Amraée, rådman vid Södertörns tingsrätt och en av två juristdomare som ska döma i målet.

Placeras i olika salar

Rättegången kommer att hållas i säkerhetssal på Kungsholmen i Stockholm och den stora omfattningen leder till nya logistiska lösningar. De tilltalade kommer att delas upp i tre olika salar, varav en på Södertörns tingsrätt och med deltagande på länk. Totalt har 200 personer blivit kallade, samt försvarare och häktesvakter.

– I en vanlig rättegång går man in och sätter sig i salen och börjar. Nu har det gått mycket tid åt att planera logistiken, flera säkerhetsansvariga har varit inblandade och det har varit väldigt resurskrävande, säger han.

Beslagtaget vapen i fallet.

Men en så stor rättegång under en pandemi ställer även krav på smittskyddsåtgärderna. Ingen får bli sjuk.

– Det kan leda till kraftiga förseningar. Vi är två juristdomare samt fyra nämndemän. Det vore katastrof om smitta bryter ut i vår grupp. Därför har vi inför just det här målet tydliga riktlinjer om att vi måste vara extra försiktiga. Vi har möblerat om och håller oss i från varandra. Vi ska inte gå ut och äta och så vidare för att undvika smitta, säger han.

För ett par dagar sedan meddelade en av de tilltalades advokater att hen fått förkylningssymtom.

– Domstolen har ett fiffigt system som gör att försvararen ändå kan följa förhandlingen på länk, via mobiltelefon eller dator. På ett sätt är det tur att vi jobbat mer digitalt under pandemin så det finns lösningar i vissa fall, säger Kian Moazzez Amraée.

Delar av Vårbynätverket. Bild från polisens förundersökning.

Inför biljettsystem för åhörare

Även antalet åhörare har begränsats. I vanliga fall tar säkerhetssalarna in 120 personer i vardera sal. Samtidigt är intresset för just det här målet större än vanligt vilket gjort att domstolen infört biljettsystem.

– Nu har vi begränsat antalet avsevärt. Från media får 20 personer sitta i stora salen. 20 åhörare från allmänheten får sitta i en sidosal. Vid ankomst får man en biljett av ordningsvakt, säger han.

Kian Moazzez Amraée är trots utmaningarna förhoppningsfull om att rättegången ska hålla sin tidsplan.

– Sjukdomar skulle kunna ställa till det för oss. Vi är väl förberedda, men det är mycket som kan hända under en rättegång. Men om allt går som planerat är vi klara vid midsommar, säger han.

PODD Rättegången mot Yasin

Aftonbladet Daily med Linda Hjertén, krimreporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen