”Ska jag vaccinera mig fast jag har antikroppar?”

Läkaren Sebastian Havervall svarade på frågor om antikroppar och immunitet mot covid-19

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ska jag vaccinera mig fast jag har antikroppar? Kan jag smitta andra även om jag varit sjuk och har antikroppar? Skyddar alla antikroppar även mot mutationerna?

Sebastian Havervall, biträdande överläkare och doktorand, chattade tidigare i dag och svarade på läsarfrågor om antikroppar och imuunitet.

Laddar Live Upplevelse
Sebastian Havervall är biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus.
Foto: Danderyds sjukhus
Sebastian Havervall är biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus.

Sedan våren 2020 har den så kallade Community-studien pågått vid Danderyds sjukhus i Stockholm, vars syfte är att studera långtidsimmunitet efter covid-19.

Sebastian Havervall, biträdande överläkare och doktorand vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet, driver studien tillsammans med specialistläkaren Charlottet Thålin, som även är ansvarig forskare.

Totalt 2 149 medarbetare på Danderyds sjukhus testades från början, och studien – där deltagarna regelbundet testas igen – visar hittills att ungefär 40 procent av de som då testades hade utvecklat antikroppar.

Av de som utvecklade antikroppar mot coronaviruset i våras hade 96 procent av dem kvar dessa antikroppar nio månader senare, visar de senaste resultaten av studien, som nyligen presenterades (läs mer här).

Publicerad:

LÄS VIDARE