Regeringens nya coronabesked: Alla serveringsställen måste stänga 20.30

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Alla serveringsställen ska begränsa sina öppettider – inte bara de som säljer alkohol.

Från och med den 1 mars ska alla stänga klockan 20.30.

Även maxantalet för personer i butiker och på gym skärps ytterligare.

Samtliga serveringsställen tvingas begränsa sina öppettider och måste stänga tidigare, meddelar regeringen på onsdagens pressträff. Folkhälsomyndigheten har fått ökade befogenheter av regeringen.

– Från och med den 1 mars ska alla serveringsställen stänga klockan 20.30, oavsett om man säljer alkohol eller inte, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Det skärpta åtgärderna gäller nu inte bara barer och restauranger utan även exempelvis kaféer. Förslaget har skickats på remiss och ska gälla tillsvidare. Enligt Johan Carlson ska avhämtning inte begränsas av de nya restriktionerna utan gäller främst sittande gäster.

Socialminister Lena Hallengren (S), utbildningsminister Anna Ekström (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson (S) en digital pressträff.
Foto: Anders Wiklund/TT
Socialminister Lena Hallengren (S), utbildningsminister Anna Ekström (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson (S) en digital pressträff.

Skärpt maxantal i butiker och på gym

Antalet kunder i butiker, gallerior och gym ska också begränsas ytterligare och Folkhälsomyndigheten och regionala smittskyddsläkare har nu fått ökade mandat att ta beslut lokalt och nationellt. Hur många som ska få befinna sig i en butik eller hur det ska utformas är ännu inte klart. Besked om det ska lämnas inom kort.

Handeln ska även ta större ansvar och uppmana kunder att handla ensamma och inte i sällskap. Barn och personer i behov av stöd undantas.

– Resorna har blivit fler och det är mer trängsel på sina håll. Vi behöver öka följsamheten på de åtgärder som redan tagits men också öka möjligheterna att följa regelverken. Vi vet att handelsplatser och butiker skapar problem med trängsel, säger Johan Carlson.

Enstaka matcher för barn ska inte tillåtas

Folkhälsomyndigheten kommer även att skärpa sin avrådan till idrottsföreningar gällande arrangemang av läger, cuper och tävlingar.

– Tävlingsidrotten har blivit omfattande. Enstaka matcher för barn och unga ska inte längre tillåtas, säger han.

Johan Carlson betonar också vikten av att överväga resor och inte resa om man har symtom.

– Du ska absolut inte ge dig iväg på en resa, till exempel till fjällen eller annanstans, för att besöka släkt och vänner, om du inte känner dig kry och kan hålla alla restriktioner. Om man inte klarar det ska man avstå, säger han.

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE