Fel i cellerna kan förklara coronagåta: Häpnadsväckande

Publicerad 2020-09-25

Varför märker vissa knappt att de är smittade – medan andra hamnar på intensiven eller dör?

Forskarna tror sig delvis ha närmat sig gåtan.

Många svårt sjuka kan ha burit på en dödsfälla som legat latent i deras kroppar hela livet.

Smittspridningen av coronaviruset ökar igen, både i Sverige och i stora delar av världen. Dödssiffran globalt börjar närma sig en miljon människor enligt Johns Hopkins University.

Experterna varnar för att vi bara är i början av pandemin och att vi kommer tvingas leva med viruset under lång tid. Samtidigt som forskare försöker få fram ett vaccin, jobbar många forskarlag med att försöka förstå varför sjukdomen slår så brett och så annorlunda mot människor. Många dödsfall kan förklaras av hög ålder, underliggande sjukdomar eller livsstilssjukdomar.

Men många till synes friska människor drabbas stenhårt och oförklarligt av sjukdomen. Nu kan ett delsvar på den gåtan ha besvarats.

Person vårdas på intensivvårdsavdelningen på ett sjuhus i Buenos Aires, Argentina.

Fel i cellerna

Det är tidningen The Guardian som beskriver de nya studier som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science. Ett internationellt forskarlag har hittat fel i cellerna hos svårt sjuka patienter med covid-19. Det förhindrar dem att producera signalmolekylen typ 1-interferon. Detta protein som produceras i cellerna är kroppens första försvarsinstans mot viruset.

Defekten kan, enligt forskarna, antingen vara genetisk och legat dold i kroppen hela livet och först blivit farlig när det nya coronaviruset slog till. Eller så kan det vara en immunologisk defekt som patienten drabbats av under livet.

Hittade mutation

Forskarna har studerat 659 svårt sjuka coronapatienter från hela världen och 534 personer med mild eller asymtomatisk sjukdom. De upptäckte att den förra gruppen i betydligt större utsträckning hade en mutation som gjorde att cellerna inte kunde producera interferon, skriver The Guardian.

I en andra studie som omfattade nästan 1 000 svårt sjuka hittade man hos fler än tio procent antikroppar mot sitt eget interferon – vilket blockerade det från att jobba bort sjukdomen. Hos den asymtomatiska referensgruppen hittades inga sådana autoantikroppar.

Coronavirus-tester.

Sammantaget står dessa två ”buggar” för cirka 15 procent av livshotande coronasjukdom, enligt immunologen Jean-Laurent Casanova från Rockefeller-universitetet i New York, som är av experterna i forskargruppen Covid Human Genetic Effort.

Han misstänker dock att genetik kommer förklara majoriteten av dessa fall till slut, eftersom gruppen hittills endast kunnat leta i några få av de aktuella generna. Även andra gener i kroppen kan ligga bakom personens möjlighet att kunna slå tillbaka viruset.

Typ 1-interferon stoppar viruset från att replikera sig och är immunförsvarets första frontlinje. Om detta fungerar riktigt effektivt kan personen ta sig igenom infektionen utan att knappt känna sig sjuk. Även om det inte fungerar hela vägen ut så köper sig kroppen tid att utveckla andra immunåtgärder mot det specifika viruset.

Utan interferon har kroppen endast det sekundära försvaret att luta sig mot, vilket kan ta lång tid att bygga upp. Och när det är aktiverat kan coronaviruset redan ha skapat kaos i kroppen.

En person provtas för corona på en teststation i Bergen, Tyskland.

Kan hjälpa behandling

Stephen Chapman vid Wellcome Centre for Human Genetics i Oxford, som inte deltagit i studien, säger till The Guardian om upptäckten kring de antikroppar som stoppar interferon:

– Om detta stämmer är det ett häpnadsväckande resultat.

Han säger att studien ger ett viktigt bidrag till förståelsen kring varför sjukdomen slår så olika mot människor.

Man hoppas att upptäckten ska kunna underlätta behandling och att läkarna ska kunna testa svårt sjuka för dessa farliga antikroppar mot interferon och i så fall kunna ta bort dessa från blodet genom plasmabyte – och på så sätt förhoppningsvis hålla dem borta från intensivvård.

95 procent av de svårt sjuka patienterna som hade dessa autoantikroppar var män över 50 år, vilket kan hjälpa till att förklara varför den gruppen är så pass överrepresenterade bland människor som behöver intensivvårdsbehandling.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen