Polarbröd får hjälp av långväga polare

Bagare jobbar 40 mil hemifrån

Publicerad 2020-10-13

Stora delar av Polarbröds anläggning totalförstördes vid den stora branden i somras.

En dryg månad efter branden är nu produktionen igång med tillfällig hjälp söderifrån.

Och bröden som bakas på annan ort hyllar personalen.

Jättebranden i Polarbröds anläggning i Älvsbyn i slutet av augusti slog hårt mot både företaget och flera boende i kommunen som jobbade för bageriet.

Arbetet med att bygga upp en ny anläggning för att kunna fortsätta brödbakandet på orten tar lång tid och en första etapp av anläggningen väntas stå klar nästa höst, enligt Polarbröds vd Anders E Johansson.

För att ändå kunna upprätthålla delar av produktionen som annars gått förlorad har Polarbröd tagit hjälp av andra bagerier.

– Fokus efter branden har dels varit att öka produktionen av bakandet i andra bageri. Dels vårt eget bageri i Bredbyn utanför Örnsköldsvik. Sedan har vi tittat på flera olika bagerier i Sverige, säger han.

Det som används är Omnebageriet i Höga kusten, där produktionen varit i gång sedan några veckor, och Dafgårds anläggning i Källby utanför Lidköping.

– Där är vi igång och provbakar så det kommer komma igång i närtid, säger Anders E Johansson.

Polarpolare kallas det bröd som bakas för bageriet på annan ort.

Hyllar personal med brödnamn

Som en liten hyllning till de som hjälper till med jobb på annan ort har vissa bröd nu fått ett speciellt namn, nämligen Polarpolare.

– Det är namnet som vi använder på allt det bröd som vi bakar hos andra kollegor i branschen, säger Anders E Johansson.

Genom lösningen med bageriet i Bredbyn, som är 40 mil från Älvsbyn, har 18 jobb kunnat räddas. För att lösa logistiken har de som valt att jobba där fått stöd av Polarbröd.

– Medarbetarna får hjälp på flera olika sätt. De går in i olika skiftlag, sedan tillhandahåller vi bilar till de som vill pendla mellan orterna och vi ordnar boende, säger han.

Även på hemmaplan hoppas han att verksamheten ska öka produktionen snart.

– I november kommer smörgåsproduktion av färdiga mackor vara igång. Vi kommer vara i lokaler som kommunen har tillhandahållit och som vi hyr av dem. Det är ett bra exempel på samarbete på orten, säger han.

När snart två månader har gått sedan branden börjar Anders E Johansson se ljusare på framtiden.

– Det är en blandning av positiva och negativa känslor. Vi vet att det kommer vara tufft en bra tid framöver. Men samtidigt får vi mycket kärlek från kunder och teckningar från skolbarn som önskar lycka till, säger han.

Anders E Johansson, vd på Polarbröd, blickar nu framåt efter sommarens brand i företagets anläggning.

Följ ämnen i artikeln