Misstänkt sexhandel på 30 adresser i Göteborg

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2020-10-20

Under hösten har polisen gjort en satsning mot prostitution och människohandel i Göteborg. Arkivbild.

30 adresser där det bedrivs sexhandel, rapporter om köp av sexuella tjänster och hjälp för prostituerade att ta sig ur sin situation. Det är resultatet av Göteborgspolisens satsning "Vi ser dig" som pågått under hösten.

"Det finns ett enormt mörkertal när det gäller sexhandeln som behöver komma fram i ljuset", säger Sara Svensson, tf gruppchef vid människohandelsgruppen i polisregion Väst i ett pressmeddelande.

Polisen i Väst har vid fyra kvällspass under hösten gjort en riktad insats mot prostitution och människohandel i Göteborg. Personal från hela regionen har deltagit.

Namnet på insatsen har varit ”Nos Videre” som betyder ”Vi ser dig”. Under polisens insats kontrollerades lägenheter och hyresrum där det fanns misstanke om att det pågick sexhandel.

"Vi har jobbat på tre fronter: ingripanden mot sexköpare, uppsökande kontakt med prostituerade via sexannonser och spaning på hyresrum och lägenheter via tips från exempelvis grannar", berättar ingripandepolis Daniel Cervinus.

Åtta män mellan 24 och 41 år rapporterades för köp av sexuell tjänst, varav en anmälan gäller försök.

"Målet är att störa ut sexhandeln bland annat genom att öka risken för sexköpare att åka fast", säger Sara Svensson.

I samband med att polisen ingriper mot sexhandel får de prostituerade erbjudande om hjälp från socialtjänsten att ta sig ur sin situation. Även sexköparna informeras om var det kan få hjälp att bryta sitt sexmissbruk.