Malmökvinna ledde mobben mot polisen – döms till fängelse

Uppdaterad 2021-06-21 | Publicerad 2021-06-20

En bränd koran tände gnistan som urartade i ett upplopp med hundratals människor.

Nu döms ytterligare sju personer för det våldsamma upploppet i Malmö förra sommaren.

En 58-årig kvinna med en brinnande fackla i handen pekas ut som drivande.

I filmmaterial som fångats av polisens drönare syns hur kvinnan, hållandes en fackla i handen, ta täten och leda folksamlingen i riktning mot polisen. En av poliserna som var på plats och vittnat i målet uppger att det var i detta moment som situationen urartade, bland annat med stenkastning mot poliser.

För detta döms den 58-åriga kvinnan av Malmö tingsrätt till ett års fängelse för anstiftan av våldsamt upplopp. Jämte kvinnan döms en 26-årig man till sex månaders fängelse med samma brottsrubricering. Bägge nekar till brott. Kvinnan hävdar att hon höll facklan i sorg över den brända koranen och hon inte uppmanat till våld. Fem tonåringar döms till lättare påföljder för våldsamt upplopp.

Började med bränd koran – slutade med skadade poliser

För upploppet i Malmö dömdes ytterligare sju personer redan i december. Polisens insatsledare har beskrivit upploppet som det värsta han har upplevt. Femton poliser skadades fysiskt och skadorna på polisfordon beräknas till cirka tre miljoner kronor.

Händelseförloppet inleddes med att den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan ansökte om att genomföra en demonstration mot Islam i Malmö. Ansökan avslogs, men det hindrade inte att en koran brändes upp i staden. Det tände en gnista av ursinne som urartade i upplopp under kvällen och natten. Mellan 300 och 400 personer ska ha deltagit. Polis blev attackerade, gator barrikaderades och en brand anlades i området Rosengård.