Medelhavsvärmen rullar in över Sverige – men med en tvär gräns

SMHI varnar för höga temperaturer

Uppdaterad 2021-06-18 | Publicerad 2021-06-16

Redan på fredag kan det bli över 30 grader i Sverige.

Men Medelhavsvärmen når bara halva landet.

– De norra delarna får knappt ta del av det här, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

I dagarna kommer värme från Medelhavet in över Sverige. Från fredag till söndag förväntas temperaturerna stiga till över 30 grader, främst i Götaland och Svealand.

– Det är varm luft från Spanien som är över oss över fredagsdygnet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

SMHI har skickat ut ett meddelande med varning för höga temperaturer i stora delar av södra Sverige. Värmevarningen gäller även för Västmanland, i Uppsala län och längs Roslagskusten i Stockholms län. Varningen innebär en förväntad dygnstemperatur på mellan 26 och 30 grader, tre dagar i rad.

Har du inte tagit årets första dopp kan det bli drömläge att göra det nu.

Krock mellan hög- och lågtryck

Men hettan når inte hela landet. En tvär gräns med svalare luft förväntas gå från Dalarna, Hälsingland och vidare norrut. Anledningen är en krock mellan ett högtryck från Baltikum och ett lågtryck från Atlanten och Norska havet.

– När luftmassan från högtrycket och lågtrycket krockar bildas moln och regn. Norröver, i det regndrabbade området, blir det betydligt lägre temperatur, mellan 15 och 20 grader, säger Mikael Sjöstrand.

Krocken kan ge regn i Bohuslän, Värmland och Dalarna på fredagen. Även Hälsingland och Jämtland kan komma att påverkas. Beroende på var man är blir alltså veckans väder mycket varierat de närmaste dagarna.

– De norra delarna får knappt ta del av det här. Främst fjällen får inte ta del av det alls. Där blir det ganska svajigt och svalt. Men Norrlandskusten får åtminstone bitvis värme.

Risk för skogsbrand på många håll

Att het luft från Medelhavet når Sverige är relativt vanligt. Enligt Mikael Sjöström händer det någon gång per år och det är oftast vad som krävs för att vi ska få så höga temperaturer. I dagsläget ser man att värmen kan hålla i sig även nästa vecka.

– Eftersom den stannar så länge ska man vara medveten om att mornar och kvällar är svalare. Försök att vädra ut så det blir svalt inomhus under dagen. Och drick mycket vatten såklart.

Värmen medför också risker. Mikael Sjöstrand varnar för att flera dagar i rad med hög temperatur kan leda till bränder.

– Det har varit torrt framförallt i Götaland. Risken för skogsbrand är stor och fortsätter öka i Götaland och Svealand.

Kanske blir det ett segerdopp efter fredagens match mot Slovakien i fotbolls-EM? Om inte, så är det en ypperlig chans att undkomma den spanska hettan, igen.

Följ ämnen i artikeln