Polis larmades till storfest – 250 gäster

Uppdaterad 2020-12-22 | Publicerad 2020-12-21

Statsministern meddelade nya, stramare riktlinjer för att bekämpa spridningen av coronaviruset på fredagen.

Dagen därpå samlades 250 personer i en festlokal i Södertälje.

– När vi kom dit stod 50 stycken och dansade hand i hand. Det är otroligt olämpligt, säger Jonas Packalén på Södertäljepolisen.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten är tydliga i sin uppmaning: ”Håll inga fester”.

I fredags meddelade statsminister Stefan Löfven (S) de nya striktare restriktionerna för att bekämpa smittspridningen.

Dagen efter arrangerades en stor tillställning i en festlokal i Södertälje. Enligt polisen deltog upp emot 250 personer, inklusive personal.

– När vi kom dit stod 50 stycken och dansade hand i hand. Det är högst oroande. Framförallt eftersom vår statsminister på fredagen trycker på vikten att ta ansvar. Ändå väljer man att förbise detta, säger Jonas Packalén, samordnare vid polisen i Södertälje.

Polis saknar befogenheter

Södertälje har bland den högsta smittspridningen i landet. Festerna har varit återkommande under pandemin och förekommer fortfarande. Polisen och kommunen genomför tillsammans tillsyn på olika tillställningar.

Men för polisen innebär festerna problem rent juridiskt.

– Vi har inga befogenheter utan kan bara uppmana dem att sluta. För att ingripa ska vi kunna luta oss mot ordningslagen eller alkohollagen. I det här fallet var det en alkoholfri fest, vilket gör att vi inte kan göra något. Det är ett stort problem i rådande pandemi, säger han.

I stället försöker polisen föra dialog och tala festdeltagarna till rätta.

– Vi försöker tala om för arrangörerna samt gästerna det olämpliga med att samlas så många samt informera om den starka avrådan som finns från politiker och myndigheter, säger Jonas Packalén.

Fler förbud mot fester

Rickard Sundbom, stadsdirektör i Södertälje kommun, ser allvarligt på händelsen.

– Det här kommer ner till personligt ansvar hos både arrangör, verksamhetsägare, eller festdeltagare. Vi gör allt vi kan från myndighetssidan. Vi lägger extra resurser på att kontrollera något som inte ska behöva kontrolleras. Resurser som kunnat läggas på till exempel skolan, säger han.

För att förhindra liknande tillställningar framöver har Södertälje kommun fattat beslut om att förbjuda flera privata fastighetsägare från att hyra ut lokaler om det är för fester och liknande.

– Det handlar om att förbjuda dans, fest, mingel och liknande tillställningar. Tre lokaler och arrangörer har redan förbud, men vi vill att fler ska få det, säger Rickard Sundbom.

Förbuden i Södertälje grundas bland annat på trängsellagen, som infördes i somras.

– Det innebär att om det genomförs något med dans och mingel kommer de få betala viten, säger Rickard Sundbom.

 

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen