Meghan – från lovprisad till ’Duchess Difficult’

Smekmånaden med media fick lika abrupt slut som för Diana

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den första tiden togs hon emot med öppna armar. Men nu har Meghan Markle fått uppleva både mobbning i sociala medier, tuff kritik i pressen och en utsatthet som hon måste ­hantera som en kunglighet – inte som Hollywood­skådis. 

– Det finns likheter med vad som hände med prinsessan Diana, säger författaren Andrew Morton.

När den amerikanska skåde­spelerskan Meghan Markle ­gifte sig med prins Harry i maj förra året ­skildrades bröllopet som en saga i pressen. Precis som när prinsessan Diana gifte sig med prins Charles. 

1 av 2

Och Meghan Markle fick en tid av lugn och ro innan de negativa skriverierna bröt ut.

– Det tog bara några ­månader innan Diana gick från att beskrivas som en ­sagoprinsessa till att bli ett monster, säger Andrew Morton i en krönika i den brittiska tidningen Telegraph.

Ser många likheter

Diana och Charles gifte sig 1981. De skilde sig på 90-talet efter åratal av skriverier om dem som rörde alltifrån otrohet till ätstörningar och raseri­utbrott. Äktenskapet blev aldrig lyckligt, och prinsessan Diana dog tragiskt 1997. 

Andrew Morton kan se många lik­heter dem emellan, framför allt hur de ­beskrivs i de brittiska tidningarna. 

– Meghan Markle framställs numera som ”Duchess Difficult”. Hon ­pekas ut som en hård maka och chef, och som en okänslig dotter.

– Liksom Diana har Meghan nu fått skulden för att många anställda har slutat vid hovet, säger han. 

Ett bråk mellan Kate Middleton och Meghan Markle har också beskrivits ingående och tidningarna hävdar att de inte gillar varandra. 

– Det här liknar också den påstådda rivaliteten mellan prinsessan ­Diana och Sarah Ferguson på 1980-­talet, säger Andrew Morton.

Den nya rapporteringen måste ha kommit som en chock för Meghan, menar Andrew Morton. 

– Många av artiklarna handlar om olika bråk som skulle ha ägt rum före bröllopet, bland annat ska drottningen ha satt ner foten när Meghan fick ett utbrott över vilken tiara hon skulle bära. 

Att inte få kommentera skriverierna måste vara ­jobbigt för en som har haft miljoner följare på sociala medier, tror han. 

– I hennes ögon, och i prins Harrys, försöker hon bara passa in i den kungliga familjen. Har hon inte gjort allt vad man kan begära?

”Som en chock”

Andrew Morton menar att han ­känner igen även det här. 

– Diana sa till mig att den första tiden som kunglighet var utmattande. 

Meghan har gjort mer än 100 framträdanden sedan hon blev hertiginna. 

– Hon har hela tiden gjort det med ett leende sam­tidigt som hon har ­varit gravid. Diana sa alltid att hon aldrig fick beröm ­eller en klapp på axeln. 

Att Meghan Markles mamma är svart tror en del bedömare har betydelse för hur hon har behandlats. 

– Hon har blivit kritiserad för att vara för trevlig, för gravid och för mycket Holly­wood, skriver Yomi Adegoke i Washington Post. 

Att Meghan Markle lät ­sina vänner tala ut i pressen och hävda att hon är orättvis behandlad verkar vara taget direkt från prinsessan Dianas agerande tycker ­Andrew Morton. Meghans pappa gör också hela tiden livet svårt för sin dotter.

– Meghan har familjen från helvetet. Diana blev också osams med sin mamma efter bröllopet, men det bråket ägde inte rum i offentligheten, säger han. 

En ny typ av kvinna

Både Meghan och Diana är karismatiska och har en tro på att de kan använda sin position till att göra skillnad. 

Men att ett liknande öde som Dianas också ska drabba Meghan Markle verkar Andrew Morton inte tro.

– Hon är den nya typen av självsäkra, välformulerade kvinnor som riktar sina ­höga klackar mot glastaket. 

Han tror att hertiginnan har lärt sig en hel del efter den senaste tidens tumult. 

– Hennes närvaro i det brittiska kungahuset upprör. Men hennes anhängare tycker också att hon gör monarkin mer ­relevant och inkluderande. 

Likheterna mellan Diana och Meghan

Första tiden som nygifta har beskrivits på ett likartat sätt i pressen. Prinsessan får prinsen och hela kungariket och ­allting skildras som om det vore en saga. 

Efter en tid vänder det – ­både ­Diana och Meghan anklagas för att vara bråkiga och jobbiga och anses vara orsaken till att flera anställda inom hovet säger upp sig. 

En påstådd rivalitet mellan prinsessan Diana och Sarah Ferguson blev den brittiska pressens favoritämne under några år. Detsamma händer nu med Meghan och prins Williams fru Kate Middleton.

Både Diana och Meghan ägnar sig åt liknande välgörenhetsprojekt och besöker hemlösa.

Meghans familj har gått ut ­offentligt och pratat illa om henne. Prinsessan Diana kom också från en splittrad ­familj som orsakade skriverier, men de bedrev aldrig sina bråk ­offentligt. 

Publicerad:

LÄS VIDARE