Dödssiffran stiger i stormen Florence – ”Översvämningar av bibliska proportioner”

Mamma och bebis dog i North Carolina

Uppdaterad 2018-09-17 | Publicerad 2018-09-14

Stormen Florence som dragit in över den amerikanska östkusten har skördat minst sju dödsoffer.

En kvinna och hennes bebis dog när ett träd föll över deras bostad i North Carolina.

Nu väntar dagar av förödelse när hård vind och enorma regnmängder förvandlar hela byar till forsande floder.

Den amerikanska östkusten har rustat i dagar inför att den kraftiga orkanen Florence ska nå land. Nästan 1,5 miljoner invånare har evakuerats från sina hem och myndigheter har gått ut med flera varningar till allmänheten.

– Det här kommer att bli en storm som skapar och orsakar massiv skada i vårt land. Det kommer att ta lång tid att återhämta sig efter det här, säger Jeff Byard från den federala krisberedskapsmyndigheten i USA, enligt CNN.

Under fredagsmorgonen, lokal tid, drog mardrömsovädret in över North Carolina.

Mamma och bebis bland de döda

Redan vid klockan 15, lokal tid, kunde amerikanska myndigheter bekräfta att Florence skördat sina tre första dödsoffer, skriver flera lokala medier.

Enligt NBC News ska dödssiffran nu vara uppe i minst sju.

Två av offren är en kvinna och hennes bebis. De dog när ett träd föll över deras hem i staden Wilmington, skriver ABC news.

Pappan är förd till sjukhus med okända skador.

På bilder ses en grupp brandmän i Wilmington knäböja och be utanför familjens hus.

I området Pender omkom en kvinna som fick hjärtstopp. Blåljuspersonalen kunde inte kunde komma fram till kvinnan i tid på grund av översvämningar och fallna träd som låg i deras väg, skriver CNN.

Ytterligare två personer har dött i Lenoir County. En 78-årig man fick en elchock när han försökte koppla in en förlängningssladd, och en annan man dog efter att ha blåsts omkull av starka vindar när han skulle titta till sina jakthundar, enligt Reuters.

Satellitfoto av stormen Florence.

”Översvämningar av bibliska proportioner”

Vid 20-tiden lokal tid hade stormens center förflyttats in i South Carolina. Flera områden har infört utegångsförbud.

Donald Trump har varit i kontakt med myndigheterna i North Carolina och försäkrat dem om att regeringen ”står redo och förberedd att hjälpa till med vadhelst deras stat och respektive samhällen behöver under denna naturkatastrof”.

Tidigare bedömde man orkanen vara av kategori 4, men graderingen sjönk senare till kategori 1. Senare under eftermiddagen, lokal tid, nedgraderades Florence från orkan till tropisk storm. Detta på grund av de lägre vindhastigheterna.

Trots det är stormen fortfarande livshotande, med starka vindbyar och kraftigt regn, skriver CNN.

– Jag ser att översvämningar av bibliska proportioner kommer att ske. Jag ser strandsamhällen översvämmade med vatten och en förödelse som kommer att bli ganska episk, säger Ralph Evangelous, polischef i Wilmington, North Carolina, till ABC news.

North Carolinas guvernör Roy Cooper har kallat Florence för ett ”tusenårigt regn”.

Knapp miljon strömlösa

Flera städer i delstaten har redan drabbats hårt av stormen. Nästan en miljon invånare är utan el, hela stadsdelar ligger under vatten och kraftiga orkanvindar har vält flera träd som skadat fastigheter och blockerar vägar.

I New Bern har 360 personer behövt räddas från vindar och hustak när de försökt fly ovädret, skriver New York Times. Ytterligare 140 väntar på hjälp.

En av de som blivit räddade är 67-åriga Sadie Marie Holt, som först försökt ro ut från sitt kvarter.

– Vinden var så hård och vattnen var så hårda att när vi försökte ta oss ut slängdes vi in i släpvagnar. Vi slängdes in i brevlådor, hus, träd, säger Holt till CBS News.

Mer än 2 100 flygningar har ställts in, varav 200 till och från regionens två största flygplatser under fredagen.

Florence väntas skapa förödelse över delar av North och South Carolina under flera dagar när de hårda vindarna och enorma regnmängder förvandlar hela byar till forsande floder.

Uppemot tio miljoner människor kan bli påverkade av stormen.