Första dna-topsning i Linköpingsmordet

”Hans systers dna är likt mördarens”

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polisen i Linköping ska göra en första dna-topsning i jakten på dubbelmördaren i Linköping 2004, rapporterar P4 Östergötland.

Utredarna har via så kallad familjesökning hittat en person vars syster har en dna-profil snarlik mördarens. Kriminalinspektör Henry Jansén påpekar för radiokanalen att det inte är säkert att det rör sig om gärningsmannen.

– Det behöver inte alls vara rätt person, men hans systers dna är likt mördarens, säger han.

Det var den 19 oktober 2004 som en man högg ihjäl en åttaårig pojke och 56-årig kvinna i ett bostadsområde i centrala Linköping. Mördaren lämnade dna-spår efter sig i form av blod på kniven samt hårstrån i en mössa som han slängde under flykten.

Familjesökning i polisens dna-register, som används för att spåra misstänkta brottslingar via möjliga släktingar, är tillåten sedan den 1 januari i år.

På NFC (Nationellt forensiskt centrum) pågår även ett pilotprojekt för att se om de kommersiella dna-databaserna i släktforskningsvärlden är ett alternativ för att hitta grova brottslingar. Dubbelmordet i Linköping är ett av de fall som NFC hanterar inom ramen för projektet.

Mannen som nu hittats ska topsas i nästa vecka, enligt P4 Östergötland.

1 av 12 | Foto: Mattias Carlsson
Mohammed Ammouri och Anna-Lena Svenson knivhöggs till döds av en okänd man på morgonen den 19 oktober 2004.
Publicerad:

LÄS VIDARE