God jul, sparare – här får ni arton miljarder

Av: Linn Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skandias glädjebesked – en miljon ska dela på pengarna

1 av 2
Det är Skandias trognaste sparare som får utdelning.

En miljon svenskar får en rejäl julbonus.

Skandias sparare ska dela på 18 miljarder kronor.

– Det kan vara så att ­ingen har gjort så här ­tidigare, säger Skandias koncernchef Bengt-Åke ­Fagerman.

Omkring 18 miljarder kronor i en extra fördelning till kunderna – så bra gick fjolåret för Skandia.

Mottagare av miljarderna är cirka en miljon svenskar.

– Det är väldigt ovanligt. Skandia är 160 år gammalt och vi har aldrig gjort det här tidigare. Det kan vara så att det aldrig tidigare har skett i Sverige, säger Bengt-Åke Fagerman.

Avkastningen blev i fjol helt enkelt högre än väntat på de närmare 400 miljarder kronor som Skandia förvaltar. Spararna har redan fått dela på cirka 22 miljarder kronor för 2014. Det räckte inte. Nu fördelas ­ytterligare cirka 18 miljarder.

– Vi är ett kundägt bolag och alla vinster vi gör ska gå tillbaka till kunderna. I fjol hade vi en väldigt hög ränta, men det räckte ändå ­inte. Då gör vi en sån här engångsfördelning för att överskotten ska komma ut till kunderna så fort som möjligt, säger Bengt-Åke ­Fagerman.

”Genererat överskott”

De som får ta del av miljarderna är personer med pengar i Skandias traditionella sparförsäkringar, tecknade senast den 1 september 2014.

– Det är pengarna till de kunder som har funnits med oss så länge som har genererat det här överskottet, ­säger Bengt-Åke Fagerman.

Många av de som får del av extrapengarna sparar i pensionsförsäkringar via sin arbetsgivare.

– Det är jätteviktigt att få en bra pension, så det här känns fantastiskt kul. Särskilt i ett sådant här ekonomiskt läge där det är svårt att få avkastning på sina pengar, säger Bengt-Åke ­Fagerman.

18 000 i snitt

I snitt blir det 18 000 kronor per person. Men summan beror på hur mycket man har sparat. Den extra fördelningen motsvarar en ränta på ungefär sex procent.

– Har man haft tjänstepension via sin anställning i tjugo, trettio år så kan det bli väldigt mycket. Har du sparat tio miljoner blir det ju 600 000 kronor i utdelning. Det finns säkert kunder som har sparat så mycket och mer, säger Bengt-Åke Fagerman.

Den exakta räntesatsen meddelas i kundernas årsbesked. Några kunder får sitt besked före jul, men de flesta får vänta till i början på nästa år.

När beskedet kommer finns dock redan pengarna på sparkontot.

Samtidigt sänker Skandia återbetalningsräntan för 2015 till fem procent.

– Vi tycker att det är viktigt att inte skapa falska förhoppningar. Vi har haft väldigt, väldigt goda år nu. Men framgent tror vi att det blir svårare att få så hög avkastning med tanke på hur världens ekonomier ser ut. De närmaste åren tror vi att avkastningen kommer att ligga på runt fyra-fem procent, säger Bengt-Åke Fagerman.

Publicerad: