Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Uppmaningen till tjuvarna – ta hand om stöldgodset

Av: 

Johanna Rapp

NYHETER

21-åringen som sitter häktad misstänks ha varit en av männen som genomförde den spektakulära stöldkuppen mot Strängnäs domkyrka.

Men stöldgodsen har ännu inte återfunnits – och nu befarar polisen att föremålen kan ha förstörts.

– Med hänsyn till att det nu snart gått 2,5 månad sedan stölden finns en oro att föremålen kan komma att vittra sönder, säger åklagare Reena Devgun.

Den 31 juli larmades polisen till Domkyrkan i Strängnäs där en monter hade slagits sönder och begravningsregalier från 1600-talet, tillhörande Kung Karl IX och hans andra hustru, Drottning Kristina den äldre, hade stulits.

Efter stölden såg vittnen två män lämna kyrkan genom huvudentrén för att sedan hoppa på varsinn damcykel som stått parkerade nära kyrkan. Cyklarna dumpades sedan i Bo Setterlinds park, där en vit båt legad förtöjd och som gärningsmännen sedan flytt vidare i.

Läs allt om cupen mot Strängnäs domkyrka här!

En 21-årig man har häktats, på sannolika skäl misstänkt för grov stöld.

– Den person som är häktad i ärendet är misstänkt för att vara en av dem som genomförde tillgreppet i Domkyrkan, säger Reena Devgun, åklagare på nationella åklagaravdelningens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet.

”Oerhört fuktkänsligt”

Men stöldgodset saknas fortfarande. Och nu befarar polisen att de över 500 år gamla regalierna kan komma att förstöras om de förvaras i en olämplig miljö.

– Båda kronorna är försedda med tyg. Av utredningen har framkommit att organiskt material som är så gammalt är oerhört fuktkänsligt och kan mögla vid förvaring i miljöer med hög fukthalt, säger Reena Devgun och tillägger:

– Samtliga tre föremål, som är över 500 år gamla, är försedda med emalj vilket är oerhört känsligt för fukt. Om det kommit in fukt innanför emaljen kan emaljen spricka.

Kan ha skadats i flykten

Devgun menar att stöldgodset kan ha utsatts för detta redan i samband med stölden.

– Det är inte ett orimligt antagande att det kan ha skett vid själva tillgreppet med hänsyn till att gärningsmännen lämnade brottsplatsen med båt, säger hon.

Polisen vill komma i kontakt med alla personer som har uppgifter att lämna om de stulna regalierna. Dessutom vill man få in vittnesiakttagelser om flyktfordonen, både cyklarna och båten – både från själva brottstillfället men även innan och efter brottet.

Har du uppgifter att lämna, kontakta efterlyst på 08–702 00 90 eller mejla efterlyst@tv3.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot på Europatipset! 5 Miljoner. Spelstopp ikväll kl: 20.59. Ta sikte på 13 rätt!

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

En anhållen efter guldkuppen i Strängnäs domkyrka

ÄMNEN I ARTIKELN

Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Strängnäs

1600-talet

Brott

AB Voice