Festivalen får kameror efter sexövergreppen

Publicerad 2016-06-16

Så vill polisen öka säkerheten på ”We are Sthlm”

Efter förra årets ”We are Sthlm”-festival i Stockholm anmäldes ett stort antal övergrepp mot kvinnor.

Alla anmälningar om sexuella ofredanden som gjordes efter festivalen ”We are Sthlm” 2014 och 2015 lades ner.

I år blir det kameraövervakning för att öka säkerheten och kunna få bildbevis.

Under 2014 anmäldes 17 sexuella ofredanden och en våldtäkt på ”We are Sthlm”. Under 2015 anmäldes 19 sexuella ofredanden och en våldtäkt.

Samtliga ärenden las ner, förutom den senaste våldtäkten. Nu hoppas polisen att alla som drabbas ändå ska anmäla, och ökar säkerheten.

– Vi testar kameraövervakning, det gör att vi får bättre överblick över publikhavet. Dels kan vi se live om något händer, dels kan bilderna användas som bevis, säger Towe Skjöld, biträdande kommenderingschef.

– Ett problem med de här utredningarna är att det är svårt att identifiera och hitta en gärningsman i folkmassan.

”Mörkade inte”

Dessutom tillsätts ett mobilt polisteam som tar upp anmälningar direkt på plats.

– Det gör att vi kan få fler detaljer om brottet i ett tidigare skede.

Towe Skjöld arbetade själv inte med festivalen förra året, men förnekar bestämt att polisen skulle ha mörklagt ofredandena:

– Vi redovisade inte just de brotten i efterhand eftersom våldsbrotten är vanligare. Därför sa polisen efteråt att det varit ganska lugnt. Sannolikt var det fel, vi borde tagit med dem. Nu ska vi vara helt öppna.

Hur ska ni få fler tjejer att anmäla?

– Det är jätteviktigt! Vi behöver få en klar uppfattning om vilka som begår sexuella ofredanden, och vi vill också klargöra att det här är ett brott. Det är en oerhörd kränkning som ingen ska behöva finna sig i. Vi tar de här brotten på största allvar.

Har du något råd till den som drabbas, mitt i trängseln?

– Var högljudd. Skrik ”Lägg av” och ”Varför tar du på mig?”. Gör andra uppmärksamma på vad som händer, med vittnen blir det större chans att identifiera gärningsmannen. Men detta kräver ett väldigt mod, det är lätt att känna sig hotad i den situationen. Om någon vågar – ta bild.

Festivalen hålls i Stockholm 16-21 augusti.