Publicerad:

Turkiets offensiv i Syrien – detta har hänt

Av: TT

Publicerad:
Hundratusentals människor har drivits på flykt sedan Turkiet inledde sin offensiv i Syrien.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Hundratusentals människor har drivits på flykt sedan Turkiet inledde sin offensiv i Syrien.

Först beslutade USA att dra tillbaka sina styrkor från nordöstra Syrien. Sedan inledde Turkiet sin offensiv. Hundratusentals människor har tvingats på flykt och ett tillfälligt eldupphör har kollapsat. Detta har hänt sedan Turkiet gick in i Syrien.

7 oktober

Efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelar USA att man kommer flytta amerikanska soldater från gränsområdet i Syrien.

"Turkiet kommer inom kort att genomföra sin sedan länge planerade manöver i norra Syrien. USA:s väpnade styrkor kommer inte att stödja eller vara inblandade i manövern", skriver Vita huset, och tillägger att amerikanska soldater kommer att dras tillbaka från det berörda området.

9 oktober

Turkiet inleder sin offensiv i nordöstra Syrien. President Erdogan likställer den fram till nyligen USA-stödda syriska SDF-milisen, som domineras av kurdiska YPG, med den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

"Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området", skriver Erdogan på Twitter.

Erdogan vill dessutom upprätta vad han kallar en säker zon i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunniarabiska syrier.

10 oktober

USA försvarar sig mot kritiken om att landet gett Turkiet grönt ljus att invadera Syrien. USA:s vice president Mike Pompeo säger att Turkiet har legitima säkerhetshot och att beslutet från Donald Trump handlar om att inte utsätta amerikanska styrkor för fara. Trump går även själv ut och försvarar tillbakadragandet. Han anser att USA inte kan göra något i konflikten mellan turkar och kurder som pågått i hundra år.

Samtidigt hotar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med en flyktingström om EU kritiserar Turkiet för offensiven i Syrien.

11 oktober

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk fördömer Erdogans hot om en stor flyktingström till Europa. FN meddelar att omkring 100 000 människor har flytt den turkiska militäroffensiven i nordöstra Syrien.

– Vi kommer inte heller att acceptera att flyktingar används för att utpressa oss, säger Tusk.

I USA uppmanar försvarshögkvarteret Pentagon Turkiet att avbryta militäroffensiven i Syrien.

12 oktober

Tongångarna mellan USA och Turkiet höjs. Amerikanska soldater befann sig i närheten av den plats där artillerield avfyrad från turkiska ställningar slog ned, uppger Pentagon. Turkiet säger samtidigt att man vidtagit alla åtgärder för att se till att ingen amerikansk bas kommer till skada.

Som svar på USA:s hot om sanktioner hotar Turkiet med vedergällning.

"Turkiet slåss mot terrororganisationer som skapar ett hot mot dess nationella säkerhet. Det råder ingen tvekan om att vi kommer att hämnas (…) alla åtgärder som görs mot detta", skriver utrikesdepartementet i ett uttalande.

13 oktober

Omkring 750 personer som misstänks ha kopplingar till terrorrörelsen IS flyr ur SDF-kontrollerade läger. 249 kvinnor och 700 barn försvann från lägret i Ain Issa i nordöstra Syrien, meddelar det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Västledare uppmanar president Recep Tayyip Erdogan att avbryta offensiven. Tysklands förbundskansler Angela Merkel framförde uppmaningen i ett telefonsamtal med Erdogan. Även franske presidenten Emmanuel Macron har sagt till Erdogan att stoppa attackerna.

14 oktober

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien tar hjälp av den syriska regimens styrkor för att slå tillbaka Turkiets offensiv. Kurderna säger att man i en "smärtsam" kompromiss släpper fram syriska regimstyrkor för att avvärja Turkiets anfall. Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har hittills lämnats i fred av regimen i Damaskus, som varit upptagen med att bekämpa rebeller i resten av Syrien. För regimens del innebär den nya överenskommelsen att den för första gången på många år får kontroll över stora områden i norr.

Samma dag undertecknar USA:s president Donald Trump en tidigare aviserad presidentorder om att införa sanktioner mot Turkiet.

15 oktober

FN:s människorättsorgan granskar inspelade avrättningar av civila i norra Syrien – och varnar för att Turkiet kan komma att hållas ansvarigt för möjliga krigsbrott.

Filmklipp som sprids i sociala medier visar vad som tycks vara kallblodigt mördande, utfört av turkstödda rebeller under den gångna helgen. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) arbetar för att bekräfta klippens äkthet.

Hjälporganisationer i norra Syrien pressas hårt av striderna. Läkare utan gränser är en av de organisationer som beslutar att dra tillbaka merparten av sin personal från området.

16 oktober

Demokrater och republikaner i USA:s kongress går samman i ett fördömande av president Donald Trumps beslut om att dra tillbaka amerikansk militär från Syrien. Trump anklagas för att ha övergivit kurderna. Kurderna är inga änglar, kontrar Trump, och tonar ned hotet som den turkiska invasionen i nordöstra Syrien innebär för USA:s tidigare allierade.

Turkiets Erdogan är samtidigt inte oroad över USA:s sanktioner mot landet, och uppger att han inte kommer att utlysa vapenvila i nordöstra Syrien. Han är heller inte intresserad av att förhandla med den kurdiskledda SDF-milisen i norra Syrien.

17 oktober

USA:s vicepresident Mike Pence möter den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Efteråt meddelar Pence att Turkiet har gått med på ett fem dagar långt eldupphör i norra Syrien, villkor som även de kurdiska styrkorna accepterar.

"Miljoner liv kommer att räddas!", skriver Donald Trump på Twitter, där han också tackar Erdogan.

Antalet människor som tvingats på flykt fortsätter stiga. Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att över 300 000 personer har flytt området sedan Turkiet inledde sin offensiv.

18 oktober

Trots eldupphör fortsätter beskjutningen längs den syriska gränsen till Turkiet. EU är skeptiskt till överenskommelsen och säger att den inte är tillräcklig.

"Vi uppmanar åter Turkiet att avsluta sin militära offensiv, dra tillbaka sin militär och respektera internationella humanitära lagar", skriver de 28 stats- och regeringscheferna som samlats för toppmöte i Bryssel i ett gemensamt uttalande.

Publicerad:
Publicerad: