Vi kommer aldrig konkurrera med snabbheten på Twitter

Etablerade medier kan ibland vara långsamma – men det finns en poäng med det

Sajten Nyheter Idag avslöjade att Iraks försvarsminister är svensk medborgare och dessutom tagit emot försörjningsstöd.

Fem minuter efter att nyheten publicerats började röster i sociala medier ifrågasätta varför inte fler medier uppmärksammade detta.

Mörkar de nu igen?

De här spekulationerna uppstår ofta, någon lägger ut en bild eller skriver en tweet som påstås visa något, det blir viralt och minuter senare frågar folk sig varför inga medier publicerat. ”Tystnaden” uppfattas som ett bevis på mörkläggning. Dagens Media skrev till och med en artikel om ”utebliven rapportering” i fallet med den irakiska försvarsministern.

Men, som även Nyheter Idags grundare Chang Frick påpekat, journalistik tar tid.

Dokument ska begäras ut, folk ska intervjuas. Ännu mer dokument ska begäras ut och sedan finns det alltid många som gör allt de kan för att sätta käppar i hjulet för reportern. Makthavare duckar, vägrar svara eller försöker manipulera. Och vi kan aldrig publicera om vi inte är helt säkra, indicier räcker inte.

Vår breaking news-desk är vindsnabba dygnet runt varje dag, men vi kommer aldrig konkurrera med de som inte använder sig av journalistiska metoder.

 

Att det därför tog några dagar för att andra medier att haka på nyheten om den irakiske försvarsministern är inte konstigt, de kollade helt enkelt uppgifterna. Några var redan på dem men hade inte hunnit i mål. Nu är vi där och gör egna avslöjanden.

Det finns tillfällen då vi inte kollar först, utan skriver artiklar som bygger på andra mediers uppgifter, en så kallad ”rewrite”. Att ingen av de mer etablerade medierna ville rewritea Nyheter Idag är inte konstigt, inte minst för att sajten har ertappats med att göra beställningsjobb åt Sverigedemokraternas ledning, något som går mot alla journalistiska principer.

 

Uppfattas som en punkig, frisk fläkt av diverse ledarskribenter

 

Att grundaren efter sitt avslöjande följer upp med att håna den person han granskat och publicera bilder som uppges komma från dejtingkonton gör att han möjligen uppfattas som en punkig, frisk fläkt av diverse ledarskribenter och Kvartal-chefredaktörer. Men leder knappast till att nyhetsreportrar och redaktörer kommer rewritea hans sajt oftare.

Så, om du ser en uppgift på sociala medier som verkar spektakulär men inga medier har skrivit om dem är mitt råd att vänta lite (eller varför inte tipsa eller fråga oss i vår nya tjänst Supernytt, där du kan chatta med redaktionen).

Vi har sannolikt också sett grejen, och kollar storyn. Ibland har saker sina logiska förklaringar, eller så är det vi kommer fram till så pass integritetskränkande att vi av pressetiska skäl inte kan publicera (läs mer om hur vi jobbar med pressetik här). Kommer det ingen story har vi inte lyckats bekräfta att den stämmer – eller bedömt att den inte håller för en publicering.

Fotnot: Efter publiceringen hör Chang Frick av sig till Aftonbladet.

”Uppgiften om att jag gjort beställningsjobb åt SD (som kommer härifrån, reds anm) är ren lögn. Sant är att jag varit medlem i partiet, det är sant att Kent Ekeroth först ägde domänen och sedan gav den till mig i samband med att vi startade sajten och en del annat. Jag har själv skrivit om hela storyn här: https://nyheteridag.se/det-politiska-vagvalet/” skriver Chang Frick i ett mejl.