Arkiverar rykten om asylsökande

Publicerad:
Uppdaterad:
Jennie Sörman.
Foto: TT
Jennie Sörman.

NYHETER

Migrationsverket på Sveriges största ankomstboende skriver ner påståenden, spekulationer och rykten på lösa papper som samlas i en pärm kallad Riskmallen, avslöjar Sydsvenskan.

Uppgifterna i pärmen omfattas av hård sekretess. Trots det förvaras pärmen i ett rum dit alla som jobbar på boendet, beläget i ett gammalt hotell nära Jägersro, har tillträde. Alla kan bläddra i pärmen. Städare, tjänstemän, handläggare och vakter – all personal kan ta del av innehållet, skriver Sydsvenskan.

Noteringarna liknar inte någonstans vanliga myndighetsanteckningar. Det saknas formalia som datum och signaturer. I stället skrivs ord som ”psykiskt sjuk” och ”ofta påtänd”.

Tillsammans med bevakningsföretaget Avarn skriver man för hand om påstådda brott, spekulationer, rykten, sjukdomar och beteende. Handskrivna anteckningar sätts in i pärmen, med bilder på den utpekade personen. Information om vem som skrivit vad eller när framgår inte någonstans, berättar Sydsvenskan.

Flera experter kritiserar användandet hårt.

Enligt Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket, är pärmen det enda sättet som finns för att dela information mellan myndigheten och bevakningsföretaget på boendet.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE